Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Szigorúbb a büntetés, ha zsebben visszük külföldre a készpénzt

Népszava|2012. júl 9. 05:14
[A+ A-]
Minden olyan, az Európai Unióba belépő, vagy az Európai Uniót elhagyó utas, akinél legalább tízezer euró, vagyis csaknem hárommillió forint van, köteles erről írásban nyilatkozatot tenni a vámhatóságnak.
Így változott május elsejétől a törvény, amelyről a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatta lapunkat, tekintettel az élénkülő utazási forgalomra. Ebből a szempontból készpénznek számít a készpénzhelyettesítő eszköz is, mint például az értékpapír, a kötvény, a részvény vagy a csekk. A nyilatkozatot annál a vámhatóságnál, vagy más illetékes hatóságnál kell megtenni, ahol az utas belépett az unió területére, vagy ahol elhagyta azt.

Aki nem jelenti be a nála lévő készpénzt, annak terhére komoly pénzbírságot állapíthat meg a vámhatóság az eltitkolt pénzmennyiség összegétől függően:

* a tízezer euró, vagy azt meghaladó, de a húszezer eurót meg nem haladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg tíz százalékának,
* a húszezer eurót meghaladó, de az ötvenezer eurót meg nem haladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg negyven százalékának,
* az ötvenezer eurót meghaladó összegű készpénz esetén a birtokban tartott összeg hatvan százalékának megfelelő, forintban meghatározott összegű bírságot kell a helyszínen fizetni.
Mindemellett a vámhatóság a bírság összegének megfelelő készpénzt vissza is tarthatja. Korábban maximum 150 000 forint lehetett a bírság a szabálysértési eljárásban. Még a szigorítással együtt sem nálunk azonban a legkeményebb a helyzet az unióban, ahol a következő büntetéseket állapíthatják meg:
* Németország: a be nem jelentett összeg 10 százalékától maximum egymillió euróig terjedő összeg
* Málta: ugyanez a határ 25 százalék és 58 ezer euró közötti
* Hollandia és Luxemburg: 300 és 25 ezer euró közötti a bírság
* Észtország: 5 évig terjedő szabadságvesztés
* Franciaország: a be nem jelentett összeg 25 százaléka.

A tagállamok egy része különbséget tesz a szándékosan és a hanyagságból be nem jelentett esetek között.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!