Előző
Következő
új cikk

Belföld

A kormánytól kell megvédeni a munkahelyeket

Népszava|2012. júl 9. 05:16
[A+ A-]
Ha munkahelyvédelemről beszélünk, akkor elsősorban magától a kormánytól kell a munkahelyeket megvédeni - írta Mesterházy Attila a kormány "munkahelyvédelmi" akciótervére reagálva.
Az MSZP elnök-frakcióvezetője heti összefoglalójában úgy vélte: a Fidesz, amióta csak kormányra jutott, a mostani tervével ellentétesen cselekszik: 2011-ben járulékot emelt, ostoba adópolitikája miatt volt szükség a nyakatekert és drága bérkompenzációra, valamint szinte nullára csökkent a vállalkozások hitelezése, ráadásul az országot elkerülik a befektetők.

Mesterházy szerint a Fidesz az akciótervvel "átveri" a kis- és középvállalkozásokat: az egyik kezével csökkentetné a vállalkozások terheit, a másik kezével pedig telefonadót és tranzakciós adót ver rájuk. A pártelnök szerint nem minimálbér csökkentéssel, hanem járulékcsökkentéssel kellene segíteni a 33 legelmaradottabb kistérséget, melyek zöme Kelet-Magyarországon található. "A kormány ajánlata a még rosszabb megélhetés, a mi ajánlatunk viszont több munkahely, valamint a megélhetést lehetővé tevő fizetés" - tette hozzá Mesterházy.

Az MSZP elnöke szerint a kabinet most úgy tesz, mintha a veszélyeztetett munkapiaci csoportok pártján állna, holott ugyanez a kormány csökkentette ötödével a pályakezdők minimálbérét, ugyanez a kormány tette lehetővé, hogy az ország egyes régióiban alacsonyabb lehessen a minimálbér. Ráadásul az Orbán-kormány csökkentette a közmunkáért járó munkabért és 3 hónapra szűkítette a munkanélküliek pénzbeli ellátásnak időtartamát egy olyan országban, ahol a munkanélküliség átlagos időtartama másfél év - tette hozzá a pártelnök.

Eközben átfogó vizsgálatot kezdeményezett a közfoglalkoztatás területén Szabó Máté, az alapvető jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman szerint az elmúlt hónapokban számos állampolgár panaszolta a közfoglalkoztatásba való bekerülés, vagy az abból való kikerülés, a bérezés és a munkakörülmények részleteit. A vizsgálat során a biztos munkatársai megkeresik a kormányhivatalokat és munkaügyi központokat, tájékoztatást kérnek a polgármesterektől és a jegyzőktől. Ezek során személyesen térképezhetik fel a közmunka-munkavégzés körülményeit, a panaszaikról személyesen kérdezhetik a közmunkásokat.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!