Előző
Következő
új cikk

Belföld

OGY - Új törvény szabályozza a szakmaközi szervezetek működését

MTI|2012. júl 9. 17:34
[A+ A-]
A szakmaközi szervezetekről és az agrárpiaci szabályozás egyes kérdéseiről szóló törvény módosításával a mezőgazdaságban működő termelői szervezetek, termelői csoportok valamint szakmaközi szervezetek működését kívánja szabályozni a jogalkotó.
Az új jogszabály az agrárpiaci rendtartásról szóló törvény helyébe lép, a változtatást a Ház 283 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, a szocialisták 38 nem voksa ellenében és 22 tartózkodás mellett fogadta el.

Az Európai Unió agrárpiaci rendtarásának intézményrendszerében, az ágazatok piacszabályozásában egyre fontosabb szerepet töltenek be az egyes termékpályákon szerveződő mezőgazdasági szakmaközi szervezetek. Ezek az Európai Bizottság és az egyes államok által is elismert szervezetek egy-egy termékpálya adott országban vagy régióban működő különböző vertikális szinten lévő szereplőit (termelőket, kereskedőket illetve feldolgozókat) fogja össze.

Magyarországon a mezőgazdasági piac szabályozása korábban kizárólag az állam joga volt. Az uniós csatlakozást követően Magyarország ezt a jogot - főszabályként - átadta az Európai Uniónak. Ez azt jelentette, hogy a mezőgazdasági piacszabályozási eszközöket az uniós rendelkezések figyelembe vételével és a közösségi jogszabályok által megengedett területeken alkalmazhatta az ország nemzeti hatáskörben.

Az egyes mezőgazdasági ágazatok liberalizációs folyamatai miatt azonban csökkent a tagállami és a piacszabályozási eszköztár ezeken a területeken. A Közös Agrárpolitika (KAP) azonban egyre nagyobb szerepet szán az alulról szerveződő, a nyitott tagság elvén működő ágazati szakmaközi önszabályozásnak. Ezt az önszabályozást valósítják meg a szakmaközi szervezetek. A törvény a vonatkozó uniós tanácsi rendelet végrehajtási szabályait tartalmazza.

Ezzel Magyarországon is nagyobb hangsúlyt kap az alulról szerveződő, nyitott tagság elvén működő ágazati önszabályozás a mezőgazdaságban, amelyet a szakmaközi szervezetek valósítanak meg. A szakmaközi szervezetek létrejöttével a kialakuló önszabályozó tevékenység megkönnyíti az ágazati érdekegyeztetéseket, és elősegíti a kormányzat szakmai és jogalkotási munkáját is. Magyarországon jelenleg mindössze egyetlen - hivatalosan elismert - szakmaközi szervezet működik, a zöldség-gyümölcs ágazatban.

A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy a közeljövőben minél több ágazatban jöhessen létre és kezdhesse meg munkáját a szakmaközi szervezet az agráriumban. Az új törvényjavaslat éppen ezért helyezi hatályon kívül a ma már elavult agrárpiaci rendtartásról szóló törvényt és egyszerűsíti a szakmaközi szervezetek működésének hazai feltételeit.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!