Előző
Következő
új cikk

Külföld

Árvíz Dél-Oroszországban - elismerték, hogy késve riasztottak

MTI|2012. júl 9. 18:07
[A+ A-]
Nem tájékoztatták teljes mértékben az árvízveszélyről Krasznodar terület lakosságát - ismerte el hétfőn Vlagyimir Pucskov, az oroszországi rendkívüli helyzetek minisztere.
A tárcavezető szerint a riasztási rendszer nem működött megfelelően az árvíz sújtotta dél-oroszországi térségben. "Nem végezték el az összetett munkát a lakosság tájékoztatása érdekében, a helyi vezetők és különleges szolgálatok vezetői pedig hibákat követtek el" - mondta.

Oroszországban hétfőn országos gyásznap van a Kubán vidéki árvíz 171 és az ugyancsak szombaton Ukrajnában orosz zarándokokkal történt buszbaleset 14 áldozata emlékére.

Megemlékeztek róluk az államfő által összehívott értekezleten is, amelynek résztvevői az árvízkárok felszámolását vitatták meg. Vlagyimir Putyin kemény fellépést sürgetett a fosztogatókkal szemben, és utasítást adott a regionális fejlesztés minisztériumának, hogy a helyi hatóságokkal együtt záros határidőn belül mérje fel a kárt szenvedett ingatlanokat, és jelölje ki az új házak építésére szánt területet.

Oleg Govorunnak, a regionális fejlesztési tárca vezetőjének tájékoztatása szerint Dél-Oroszországban több mint kétezer ház sérült meg, 29 ezer ember vagyona, ingatlanja veszett oda az árvízben. 400 házat már nem lehet helyreállítani.

Időközben több áldozatot eltemettek, köztük azt a rendőr alezredest, aki életét áldozta egy család mentése közben. Felesége a Rosszija 24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy férje büszkén számolt be neki arról, hogy egy kislányt sikerült megmentenie. Az önfeláldozó rendőrtisztet ezután az ár magával ragadta.

Szombatra virradóra az özönvízszerű esőzések következtében hatalmas áradat öntötte el a Fekete-tenger keleti partján lévő Kubán vidék három városát és több kisebb települését. Az anyagi károk felmérése még tart.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!