Előző
Következő
új cikk

Bulvár

Kútkerülő modell

Népszava|2012. júl 12. 10:10
[A+ A-]
A Hyundai harmadik generációs hidrogén üzemanyag-cellás járműve, az ix35 FCEV részt vett a Svédországban és Norvégiában megrendezett Zero Rally csekély károsanyag-kibocsátási versenyen, és ezzel igazolta, hogy valós körülmények között is megállja a helyét.
A Hyundai munkatársaiból és újságírókból álló csapat sikeresen teljesítette a 314 kilométeres átlagtartó ralit. Autójuk a hidrogén-üzemű járművek kategóriájában a negyedik helyen ért célba, megelőzve számos sorozatgyártású elektromos, hálózatról tölthető hibrid és bio-üzemanyaggal hajtott járművet.

Az ix35 FCEV két darab fedélzeti üzemanyag-tartályában összesen 5,64 kg hidrogént képes szállítani, ami 525 kilométer megtételére elegendő (NEDC norma szerint), így a Hyundai járműve egyetlen feltöltéssel, tankolás nélkül képes volt megtenni a versenytávot, miközben kizárólag tiszta vizet bocsátott ki.Az ix35 FCEV üzemanyag-cellakötegének teljesítménye 100 kW, a jármű legnagyobb sebessége 160 km/óra. Az ix35 FCEV műszaki alapját a díjnyertes ix35 kompakt szabadidőjármű adja, amelyet a Hyundai európai létesítményeiben, kifejezetten európai vásárlók számára terveztek, fejlesztettek és gyártanak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!