Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rogán napirend előtti perverz hasonlatai

Népszava|2012. júl 13. 05:09
[A+ A-]
Fejenként száz-százezer forintra bírságolta a XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság azokat az LMP-s politikusokat és aktivistákat, akiket szerdán a Közgép Zrt. központja elől állítottak elő. Jávor Benedek elmondta, a rendőrök alapvetően birtokháborítással és a rendőri intézkedéssel szembeni engedetlenséggel indokolták a bírság kiszabását.
Az LMP frakcióvezetője aránytalannak nevezte a büntetést, és azt is problémásnak tartotta, hogy a cég által megkért birtokvédelmi határozatot "gyakorlatilag már a fogdába kézbesítették nekünk, vagyis csak az előállításunk után tudtuk kézhez venni". Szerinte az eset pikantériája, hogy "a magyar közigazgatás ilyen tempóban még soha nem dolgozott", mert a birtokvédelmi kérelem beadása után körülbelül két órával már el is készült a jogerős határozat. A bírság ellen fellebbeznek, de ha jogerőre emelkedik a határozat, készek azt végrehajtani. Arról még nem döntöttek, hogy a büntetést kifizetik vagy esetleg közmunka során ledolgozzák. Hozzátette, azt viszont mindenképpen el fogják kerülni, hogy a bírság az aktivistáikat anyagilag ellehetetlenítse.

Az LMP szerdai akciója a Házban, a nyári ülésszak utolsó napján is terítékre került. Napirend előtt Jávor Benedek azt mondta: "jól azonosítható érdekcsoportok polipszerűen rátelepedtek az államra", a kormányoldal nem a magyar vállalkozások, hanem csak egy-két kiválasztott nagy cég érdekében lép fel, és ez a politika megfojtja a "Simicska-Nyerges birodalmon" kívüli magyar vállalkozásokat. Hozzátette: hamisan cseng a "hazait védjük szlogen", hiszen a Közgép Zrt. az elmúlt évben több mint 70 milliárd forint közbeszerzést nyert a Strabaggal vagy leányvállalataival közösen.

Jávor arra kérte a kormánypárti képviselőket, hogy vessenek véget az oligarchák uralmának, szabaduljanak meg az államra telepedő nagytőkésektől egy békésebb tisztább ország érdekében. "Önök a 21 század diplomás Hábetlerei" - vágott vissza a kormány nevében Fónagy János. Az államtitkár azt hangsúlyozta, hogy a közbeszerzésekkel kapcsolatban a kormány számára az a fontos, hogy a cégek tartsák be a törvényeket, végezzék el a munkát és fizessenek adót. Úgy vélte, a kabinetnek nemzeti gazdaságpolitikát kell folytatnia, akár tetszik ez az LMP-nek, akár nem.

Legközelebb inkább kérjenek tanácsot egy felnőttfilmestől - ezt pedig Rogán Antal ajánlotta az LMP-s politikusoknak. A Fidesz frakcióvezetője szerint az LMP-sek "a láncok és a bilincsek iránt egészen óhatatlan perverz vonzalmat éreznek", és láthatóan erre "stimulálólag hat", ha egyenruhások is jelen vannak az "előjáték közben". Szívük joga ezt a négy fal között gyakorolni, de ahol szerdán hódoltak vonzalmuknak: "az nem egy felnőtt filmforgatás színhelye, hanem egy munkahely, ahol magyar emberek dolgoznak, családjuk megélhetéséért" - tette hozzá. Jávor emiatt a házbizottság összehívását kérte, később pedig kiderült: az LMP beadvánnyal fordul az alkotmányügyi bizottsághoz, mert nem tartják házszabályszerűnek, hogy a kormánypárti képviselők napirend előtti felszólalásai gyakran nem a beterjesztett tárgyról szólnak.

A szocialisták szerint Selmeczi Gabriella szerdai "politikai burleszkbe fulladó fellépésével Simicska Lajos százmilliárdos közbeszerzési megbízásokat bezsebelő cégének, a Közgépnek a szóvivőjévé nevezte ki magát".

Lájkoljon minket a Facebook-on is!