Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csak az álláskeresők tizede kap célzott támogatást

portfolio.hu|2012. júl 14. 16:43
[A+ A-]
A tavalyi évhez képest több mint 5 százalékkal csökkent a regisztrált álláskeresők száma, ám a jelek szerint ez csak a szezonmunkák beindulásának köszönhető.
Júniusra beindult a szezonális foglalkoztatás: 13 700 államilag nem támogatott munkaerőigényt jelentettek be a foglalkoztatók, Békés és Szabolcs megyében különösen megugrott a munkaerőigény a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban. Jellemző, hogy az új munkahelyek valamivel több mint negyede határozott idős munkaszerződést kínál, ami szintén a szezonális munkák sajátossága. Emellett a legtöbb állást továbbra is Budapesten és Győr-Moson-Sopron megyében kínálták, írja a portfolio.hu.
Az álláskeresők száma júniusban 524 400 ezer főre csökkent a Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint, ami az előző hónaphoz képest 1,9 százalékos, az előző évihez képest 5,2 százalékos csökkenés. A júniusi adatokban már erősen szerepet játszhattak szezonális hatások, és a szezonális kiigazítás után ki is derül, hogy enélkül nem is csökkent, hanem kissé emelkedett volna az álláskeresők száma.

Az 524,4 ezer álláskeresőből 280 ezren semmilyen pénzbeli ellátást nem kaptak, 51 ezren kaptak álláskeresési támogatást, 193 ezren szociális segélyt. Tavaly ilyenkor bár 29 ezer fővel volt magasabb az álláskeresők száma, 92 ezerrel többen kaptak álláskeresési támogatást, és 44 ezerrel kevesebben voltak ellátatlanok. Júniusban különösen megugrott a pályakezdő álláskeresők száma, ami ilyenkor, az iskolaév végével rendszerint jellemző. Erre utal az is, hogy az újonnan belépő pályakezdő álláskeresők 82 százaléka volt középfokú végzettségű.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!