Előző
Következő
új cikk

Külföld

Falnak nyomtak egy kormánypárti képviselőt a megszorítások miatt demonstráló tüntetők

atv.hu|2012. júl 15. 07:33
[A+ A-]
Több tízezer ember tiltakozott Madridban a kormány 65 milliárd eurós megszorító csomagja ellen, a tüntetést a renőrség végül meglehetősen brutálisan oszlatta fel.
A spanyol rendőrség gumilövedékekkel és rohamosztagok bevetésével tudta csak megfékezni az újabb tiltakozó menetet Madridban, írja az atv.hu. A demonstrációt a spanyol kormány 65 milliárd eurós megszorító csomagja váltotta ki. A tiltakozók a Mariano Rahoj vezette jobboldali koalíció mellett az előző szocialista kormányzatot is felelőssé tették a közel 25 százalékos munkanélküliség és a súlyos gazdasági válság miatt.

Áthúzott olló a spanyol szociális tiltakozások legújabb jelképe. A Május 15-e Mozgalom és a Fiatalok Jövő Nélkül elnevezésű csoport a Facebookon és a Twitteren szervezte az akciót. A felhívásra több tízezren vonultak utcára a spanyol fővárosban, hogy a kormány legújabb megszorításai ellen tüntessenek.

A menet a hatalmon lévő Spanyol Néppárt központjától az előző ciklusban kormányzó Szocialista Párt székházához vonult, tudósít az atv.hu. A tömeg Mariano Rajoy miniszterelnök lemondását követelte, aki kampányígéretei ellenére a héten nagyarányú adóemeléseket és az állami kiadások lefaragását jelentette be. Az intézkedések 65 milliárd eurós megszorítást jelentenek.

A rendőrség akkor támadt rá a demonstráció résztvevőire, amikor azok fenyegetően körülvettek egy kormánypárti képviselőt, aki éppen akkor lépett ki a néppárt székházából, amikor a menet a bejárathoz ért. A kommandósok először gumibotokkal és pajzzsal igyekeztek visszaszorítani a tömeget. Egy ház ablakéból székekkel dobálták meg a rendőröket, akik ezt követően gumilövedékeket is bevetettek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!