Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Így spórolnak a magyarok a nyaraláson

Napi gazdaság|2012. júl 15. 11:00
[A+ A-]
A tengerpartok a legkapósabbak, Bulgária felível, míg Spanyolország erősen leszálló ágba került. A fő célpont-választási szempont az ár.
Továbbra is a spórolás a fő szempont a külföldi nyaralásnál, így például aki teheti inkább autóval, mintsem repülővel utazik. Sokan az utolsó pillanatig várnak egy jó ajánlatra, így lehet nem is oda utaznak, ahova eredetileg akartak. A külföldi utakra a végtörlesztés is rányomta a bélyegét, hiszen sokat az utolsó tartalékaikat is elköltötték, írja a napi.hu.
A legnépszerűbb célpontok alapvetően nem változtak, továbbra is a tengerparttal rendelkező európai országokat keresik a leginkább, értett egyet valamennyi, a Napi Gazdaság Online által megkérdezett utazási iroda illetékese. Az adataik szerint nőtt a Horvátországba utazók száma, Olaszország továbbra is népszerű, ahogy a válság ellenére Görögország is. Bulgáriát szinte mindenki kiemelte. Szvoboda János, a Neckermann cégvezetője szerint pedig egyre többen fedezik fel viszont Montenegrót, ennek okát abban látja, hogy "a tenger ott is ugyanolyan szép, mint Horvátországban", de az árak kedvezőbbek, és egyelőre még turistából is kevesebb van, ami sokak számára jelent vonzerőt. Komolyan visszaesett azonban a Spanyolország iránti kereslet - leginkább a magas árak miatt.


Az évek óta elhúzódó gazdasági válság az utazási szokásokra is rányomta a bélyegét, de a családok továbbra is arra törekszenek, hogy az évi egy nyaralás mindenképpen meglegyen , mondta a Napi Gazdaságnak Pálinkás Tamara, a Vista utazási iroda üzletfejlesztési vezetője, aki szerint inkább az ezen kívüli utazásokon (pl. őszi városlátogatás, síelés, wellness hétvége) próbálnak spórolni. Negatívan érintette az utazási lehetőségeket a végtörlesztés is, hiszen sokan ebbe ölték minden pénzüket. Sokan például úgy spórolnak, hogy az all inclusive üdülési formát választva inkább itthon fizetnek többet, így is minimalizálva a kinti költéseket. Nem biztos azonban, hogy sikerül olcsóbb szálláshelyet találni, mivel az euró-forint árfolyam miatt általánosan megfigyelhető volt némi áremelkedés a piacon.

Az utazási szokások is átalakultak, hiszen egyre többen keresik az autóval is elérhető célpontokat, például Bulgária részben ennek is köszönheti népszerűségét. A takarékosságot az is jelzi, hogy egyre többen vadásznak last minute és egyéb akciókra is. Igaz, ilyenkor már nem válogathat kedvére az érdeklődő, hiszen nem minden időpontra és úti célra vannak ajánlatok, illetve a legkedveltebb szállodák is általában tele vannak már, úgyhogy "csak a maradékból lehet válogatni".

Több utazási iroda túlvállalja magát árualapjának összeállításakor, és amikor nem tudja kapacitását értékesíteni erőteljes tűzoltásba kezd nagymértékű akcióival. Ez pedig kihat a teljes idegenforgalomra, mivel magával rántja más irodák árait is. Az utazni vágyók pedig ezt jól tudják, hiszen az elmúlt évek igen gyakori jelenségéről van szó, éppen ezért kivárnak.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!