Előző
Következő
új cikk

Belföld

Immár a polgárőrök is elfoghatnak bűnelkövetőket

Hirado.hu|2012. júl 15. 12:46
[A+ A-]
Nem szabadcsapatok kellenek, hanem a polgárőrséget kell bővíteni, vélekedett Túrós András. Az Országos Polgárőr Szövetség elnöke szerint a szervezet 2012 második felében a közbiztonság védelmére, a bűnmegelőzésre, a fokozottabb, aktívabb járőrszolgálatra fordítja figyelmét.
A kilencvenes évek elején az állami szervek már nem tudtak kezelni a bűnözés elszaporodását, a közbiztonság drasztikus romlását, ez hívta életre Magyarországon a polgárőrséget, írja a hirado.hu. A polgárőr egyesületek mára túl vannak a kezdeti gyermekbetegségeken, és a februárban elfogadott új polgárőr törvény már lehetőséget ad egy valóban professzionális szervezet megteremtésére, vélekedik a szervezet elnöke, Túrós András nyugalmazott rendőrtábornok. A 85 ezres testület leginkább vidéken jut szerephez, olyan kistelepüléseken, tanyavidékeken, ahol a rendőrség utcai, járőri jelenléte sok esetben csupán jelképes. A polgárőrség napja alkalmából a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorának volt vendége az Országos Polgárőr Szövetség elnöke.

Túrós András elmondta, mára minden olyan jogi feltétel adott a rendőrség és a polgárőrség részére, mellyel a közbiztonság védhető és hatékony lehet a bűnmegelőzés. Az országos szövetség elnöke a február elején életbe lépett polgárőr törvény egyik legfontosabb változtatásának tartja, hogy csak olyan polgárőr egyesületek működhetnek, melyek tagjai az Országos Polgárőr Szövetségnek, és amelyek a rendőrséggel együttműködve végzik a tevékenységüket. Ez garanciát ad arra, hogy Magyarországon ne jöhessenek létre szabadcsapatok. A rendőrséggel való együttműködés elsősorban az oktatásra, a kiképzésre, valamint a közös szolgálat ellátására terjed ki.

A törvényi szabályozás természetesen több adminisztrációval is jár, tette hozzá Túrós András - többek között etikai bizottságnak kell működnie, etikai eljárásokat kell lefojtani, nyilván kell tartani a szolgálatot, a polgárőr gépkocsiról pedig menetlevelet kell vezetni.

Túrós András hozzátette: az új törvénnyel jelentősen bővült a polgárőrök hatásköre, például azzal, hogy elfoghatják a tulajdon elleni szabálysértőt, akit át kell adniuk a hatóságnak. Az idős emberek védelme a polgárőrség egyik kiemelt programja lett, melynek keretében több száz idős embert juttattak telefonhoz, hogy közvetlenül kérhessenek segítséget a polgárőrségi ügyelettől. Ez kistelepüléseken, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében már kitűnően működik.

A következő időszak feladata, hangsúlyozta a nyugalmazott rendőrtábornok, hogy a korábbi mennyiségi szemléletet, minőségi szemlélet váltsa fel, mely a tagfelvételben, a képzésben, a felkészítésben és az egyesületeken belül a közösségi nevelés hatásában is megnyilvánul majd. Az új törvény szerint befejeződött a polgárőrség átalakulása, 2012 második felében a közbiztonság védelmére, a bűnmegelőzésre, a fokozottabb, aktívabb járőrszolgálatra fordítják figyelmüket, mondta Túrós András.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!