Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Londoni elemzők: komoly meglepetéssel szolgálhat az MNB

MTI|2012. júl 15. 13:03
[A+ A-]
Kemény tárgyalásokra számítanak az IMF-fel a londoni elemzők, így csak remélni merik, hogy a jegybank nem csökkent kamatot a megállapodás előtt, ugyanis az ország anyagi helyzetének javulása csak átmeneti - ezt jelzi a vártnál magasabb infláció.
Az eddigieknél szorosabb szavazatarány alakulhat ki, sőt "meglepetés is lehet" a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsának július végi kamatdöntő ülésén, miután a testület két külsős tagja is utalást tett nemrégiben a kamatcsökkentés lehetőségére, vélekedtek hétvégi értékeléseikben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének szakértői az európai felzárkózó térség heti fejleményeit értékelő, befektetőknek összeállított hétvégi elemzésükben felidézték a két monetáris tanácsi tag, Gerhardt Ferenc és Kocziszky György minapi nyilatkozatát a júliusi MNB-kamatcsökkentés lehetőségéről.

A ház szerint ha az IMF/EU-tárgyalásokról "biztató" kezdeti hírek érkeznek, akkor a két monetáris tanácsi tag - a szintén enyhítést pártoló Cinkotai Jánossal együtt - jó eséllyel kamatcsökkentésre szavazhat. A Morgan Stanley londoni elemzői szerint ebben az esetben a júliusi kamatdöntő ülés kimenetele a negyedik külsős tag, Bártfai-Mager Andrea voksán múlhat, mivel az "rendkívül valószínűtlen", hogy Simor András MNB-elnök és a két alelnök kamatcsökkentésre szavazna az IMF/EU-megállapodás megszületése és a kockázati árazások javulása előtt. A cég szerint e megoszlás alapján nem lehet kizárni egy meglepetésszerű, 4-3 arányban megszavazott júliusi kamatcsökkentést.

A JP Morgan elemzői azonban azt is közölték: továbbra is a 7,00 százalékos MNB-alapkamat változatlanul hagyását várják a monetáris testület július 24-i ülésétől, ám véleményük szerint a két monetáris tanácsi tag enyhítésre hajló retorikája növelte az esélyét egy 0,25 százalékpontos csökkentésnek. A JP Morgan londoni szakértőinek előrejelzése szerint mindazonáltal a legvalószínűbb kimenetel 4-3-as szavazatarány lesz a kamattartás javára a múlt havi ülésen kialakult 6-1-es megoszlás után.

A ház szerint jóllehet Magyarország kockázati mutatói egyértelműen javultak az elmúlt hetekben, egyelőre nehéz lenne ezt a javulást tartósnak tekinteni. Ráadásul a júniusi inflációs adatok magasabbak lettek a vártnál. A monetáris tanács is tudja, hogy "az idő előtti kamatcsökkentés visszaüthet, és hitelességi eróziót okozhat" , állítják a JP Morgan elemzői.

Hozzátették: "elhúzódó és nehéz" IMF-tárgyalásokra számítanak; főleg adópolitikai kérdésekben várnak vitákat. Alapeseti forgatókönyvük változatlanul az, hogy az MNB 2013 első negyedéig összesen 1,00 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre, de az első kamatcsökkentés szeptember-október előtt szerintük nem várható. A Morgan Stanley elemzői mindazonáltal közölték: arra számítanak, hogy "felülkerekedik a megfontoltság", és a kamatcsökkentési ciklus legkorábban az idei negyedik negyedévben kezdődik, akkor is, ha az IMF/EU-megállapodás már szeptemberre létrejön.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!