Előző
Következő
új cikk

Belföld

Lecsapott az ügyészség Csatáry Lászlóra

MTI|2012. júl 18. 12:00
[A+ A-]
Egy nappal azután, hogy A Simon Wiesenthal Központot vezető Effraim Zuroff levélben fordult Áder Jánoshoz, miszerint gyorsítsa fel a legekeresettebb háborús bűnös felelősségre vonásának ügyét, az ügyészség őrizetbe vette Csatáry Lászlót.
Gyanúsítottként kihallgatta és őrizetbe vette Csatáry Lászlót a Budapesti Nyomozó Ügyészség szerdán, illetve kezdeményezte házi őrizetét a nyomozási bírónál. Emlékeztetőül: ma Csatáry a világ legkeresettebb háborús bűnöse, a 97 éves Csatáry Lászlónak a Simon Wiesenthal Központ szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül 300 zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében is.

Ahogy azt a Népszava megírta Effraim Zuroff épp most fordult levélben Áder Jánoshoz, ugyanis az államfőtől várja a Csatáry-ügy felgyorsítását. A Simon Wiesenthal Központot vezető "nácivadász" arra szólította fel az Izraelben tartózkodó Áder Jánost: adjon garanciát, hogy nem kerülheti el a felelősségre vonást Csatáry.

Hiszen a Kassa egykori gettóparancsnoka háborítatlanul él Budapesten, s a Wiesenthal Központ hiába adott át már át számos információt, bizonyítékot, sőt Csatáry budapesti lakcímét is a magyar hatóságoknak, az ügyészség a 97 éves férfit még csak nem is gyanúsította meg, útlevelét sem vonták be. (Csatáry kegyetlenkedéseiről számos korábbi vallomás, jelentés áll rendelkezésre. A Népszavánál Sárdi Mária újságíró jelentkezett azzal, hogy édesapja családja Kassa körzetében élt - Gálszécsen, Eperjesen, Mezőkászonyban és Kassán -, de csak egyetlen unokatestvéréről tud, aki a háború után hazatérhetett.)


Eközben kiderült az is, csalás miatt vonták meg a kanadai hatóságok 42 év után az állampolgárságot Csatáry Lászlótól. A kanadai bevándorlási hivatal azután adott ki közleményt erről, hogy komoly nemzetközi visszhangot váltott ki a Budapesten háborítatlanul élő egykori gettóparancsnok ügye, akit a The Sun brit bulvárlap előbb talált meg, mint a magyar hatóságok. A Ladislaus Csataryként emlegetett férfit a kanadai közlés szerint azért fosztották meg 1997-ben állampolgárságától, mert "felmerült a gyanú, hogy amikor kérelmezte a bevándorlást Kanadába, hamis adatot közölt állampolgárságáról, és nem nyújtott információkat a náci megszálló erőkkel való együttműködéséről, arról, hogy részt vett a magyar zsidók ezreinek deportálásában koncentrációs táborokba".

Zuroff múlt heti budapesti látogatásán már kérte az ügyészséget, akadályozzák meg, hogy Csatáry újra eltűnjön. Először a háború után tűnt el, így 1948-ban a Kassai Népbíróság távollétében ítélte halálra. Másodszor kanadai kiutasítása után bujkált, mígnem tavaly ősszel egy informátor Zurofféknak felfedte: Csatáry Budapesten él. A megadott címen az ügyészség nem kereste, a The Sun megtalálta, ám hétfőre - mikor lakása előtt civilek tüntettek ellene - már vélhetően onnan is tovább állt.Áder Jánoshoz fordult kedden késő este az MTI-hez is elküldött nyílt levélben a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ, kérve a magyar köztársasági elnököt, segítsen abban, hogy "amilyen gyorsan csak lehet", állítsák bíróság elé a 97 éves Csatáry Lászlót, akit a jeruzsálemi intézet "a legkeresettebb náci háborús bűnösnek" nevez.

Efraim Zuroff, a Wiesenthal Központ igazgatója a nyílt levélben azt írta: 2011 szeptemberében tájékoztatta a magyar ügyészséget Csatáry bűntetteiről és hollétéről abban a reményben, hogy siettetik az ügyet Csatáry korára figyelemmel. Azóta hónapok teltek el, de még hivatalos gyanúsítás sem történt, még Csatáry útlevelét sem vonták be - közölte.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!