Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Tulipántos cifralózung

Népszava|2012. júl 19. 06:05
[A+ A-]
Hazaszeretet tábort szerveztek Zalaegerszegen. Kövér László házelnök, a választékos beszéd nagy barátja a megnyitón el is mondotta volt, hogy az elnevezés nyilván sokakban talán meghökkenést kelt, netalán az ajkakra mosolyt csal, mert a magyar hazaszeretet minden egyes szava esetleg "korszerűtlen, nem valami maivilágból való".

Kövér Lászlónak ebben tökéletesen igaza van. Ahogyan Orbán Viktor és ő értelmezi, használja ezt a két szót, valóban "nem valami maivilágból való". Inkább egy roppant zavaros, sosem volt magyarság történet és egy bóvli nacionalizmus robbanásveszélyes kevercse. Erre az sem mentség, hogy a miniszterelnök és a házelnök már többször tanújelét adta, fogalma sincs a magyar történelemről és hazafiság alatt a már a saját korában is avult délibábos hazaffyságot ért.

Kövér persze semmit nem bízott a véletlenre, ezért megadta az irányt a hírek szerint több mint félszáz hazaszeretet táborozónak. "Ez a ti adományotok, örökségetek a jóistentől amellyel gazdálkodnotok, amelyet gyarapítanotok kell" - figyelmeztette az államférfiú a fiatalokat. Úgy vélte, a magyar kultúra értékeinek felfedezését is kínálja a hazaszeretet tábor.

Ennek a kijelentésnek viszont örülni kell mindenekfelett. Amikor nyilas-közeli, illetve háborús bűnösként elítélt közepes írókat kényszerít a magyar ifjúságra az egykor volt szocializmus oktatási rendszerének valaha volt szorgos munkása, Hoffmann Rózsa, akkor biztató Kövér László kiállása a magyar értékek mellett, nyilván mint Janus Pannonius, Balassi Bálint, Vörösmarty, Petőfi, Ady, József Attila, Radnóti Miklós, Szerb Antal, Esterházy Péter, Kertész Imre, hogy csak az irodalmat említsem. A Nobel-díjasokkal már kicsit bonyolultabb a helyzet, mert miközben magától értetődően tucatnyi magyar kitüntetettről beszélünk, közülük csak ketten kapták meg itthoni tevékenységükért és magyar állampolgárként a tekintélyes nemzetközi elismerést. A többiek közül sokakat a magyar értéktelenség üldözött el a hazájából, megtagadva tőlük magyarságukat, és külhoni tevékenységüket ismerte el a Svéd Királyi Akadémia. Ezek az emberek mégis tanúságot tettek hazaszeretetükről, támogatva a szülőföld tehetségeit, öregbítve Magyarország jó hírét, amit a jelenlegi kormány éppen most rombol le.

Egyszóval nagyon is jó és hasznos ötlet ez a hazaszeretet tábor. Most hagyjuk az afféle kekeckedéseket, hogy egészséges lelkű magyar fiatalnak nem kell ahhoz semmilyen táborba mennie azért, hogy megtanulja szeretni a hazáját. Az olyan természetes számára, mint a levegővétel és nincs szüksége sem Nagy-Magyarország matricára, sem nemzetiszínű féltéglára amivel a mellét veri, hogy ő akkora magyar, hogy ülve nyalhatja a Holdat.

Kövér házelnök úr nyilván arról is beszél majd egy előadásban, hogy az igazi hazaszeretet az is, ha az anyaországi politikusok rövid távú, kisszerű érdekeik miatt nem osztják meg a határon túlra rekedt véreinket. Az is hazaszeretet, ha magyar politikusok nem provokálják az utódállamok többségi nemzeteit, mert tudják: azzal éppen az ott élő magyarok életét, létét keserítik meg.

Nem tudom, indul-e még turnus a magyar hazaszeretet táborban, de ha igen, akkor a magyar kormány mindenképpen jelentkezzen. Hátha tanulnak valamit.