Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Tovább tiporják? Tiporhatják?

Népszava|2012. júl 19. 06:10
[A+ A-]
Még két hét sem telt el azóta, hogy a Médiatanács meghozta nevetséges és egyben megalázó döntését a Klubrádió kizárásáról, máris új hírünk van: a Fővárosi Ítélőtábla megsemmisítette ezt az újabb világbotrányt jelentő, csak fideszül gondolkodókra jellemző határozatot. Tehát hiába módolta ki a fidesznyikek kara, hogy érvénytelen a Klubrádió pályázata, ahogy cinikusan fogalmaztak: a "Klubszabályt" érvényesítették vele szemben, és alaki okok miatt diszkreditálták (nincs aláírva a hátoldal), a bírák példás, vagy éppen példátlan gyorsasággal állították helyre a jogrendet.

De vajon helyreállították-e? Kétségtelenül: szabad és kell örülnünk. Szabad és kell örülnünk annak, hogy az Orbán-rendszer még nem gyűrt maga alá mindenkit (vö: hétfői alkotmánybírósági döntés), nem hódolt be a Vezér akaratának minden döntéshozó, ugyanakkor itt bujkál bennünk a félelem: már megint mit fognak kitalálni. Hogyan fognak kibújni a bírósági döntés alól. Az alól a döntés alól, amely alapján nem tehetnének mást, mint kihirdetni: a frekvenciát a Klubrádió nyerte el. De mondhatnak-e ilyet, ha egyszer a legfőbb hadúr - állítólag - személyesen utasította a hatóság embereit arra, hogy a Klubrádió nem szólhat Magyarországon. Azt írtam állítólag, hiszen Orbán Viktor maga az ellenkezőjét állította Clinton asszonynak; szerinte itt minden törvényesen történik és erre ő maga külön figyelmet szentel. Mármint annak, hogy a Klubrádiót nehogy hátrány érje. Azóta, hogy Orbán erre fogadalmat tett, csak hátrány érte a Klubrádiót.

Így aztán kénytelen vagyok újra feltenni a kérdést: mi lesz most? Reális-e azt feltételezni, hogy Szalai Annamária és csapata, kezét tördelve, sűrű bocsánatkérések közepette kihirdeti az új győztest, a Klubrádiót. El tudunk-e képzelni egy ilyen helyzetet? A történtek után, sajnos, nem. Inkább az a valószínű, hogy húzzák az időt, nem adják ki egyáltalán a frekvenciát, új törvényt alkotnak, vagy éppen -, mint ahogy azt Orbán tette az Alkotmánybíróság döntése után - beintenek az Ítélőtáblának.

Erre utal, hogy a médiahatóság már győzelmi jelentéssel állt elő. Szerintük a bíróság a médiatanács korábban kifejtett álláspontját erősítette meg. Pedig csak annyit kellett volna írniuk, hogy "a mai nappal lemondunk". Még csak azt sem kellett volna hozzátenni, hogy alkalmatlanság, a törvények lábbal tiprása miatt.