Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Holnaptól Egri Történelmi Vigasságok - Múlt a mában

Népszava|2012. júl 19. 06:35
[A+ A-]
Idén új koncepcióval indul az Egri Történelmi Vigasságok, melyet péntektől vasárnapig rendeznek meg az egri Dobó téren. A fesztiválra meghívott előadásokat a múlt hagyományainak újraértelmezése, a műfaji megújulás, a folklórkincs elemeinek modern alkalmazása jellemzi.
A fesztivál címe - Egri Történelmi Vigasságok - Múlt a mában - is azt jelzi, hogy a korábbi évek autentikus megjelenítési módjával szemben, idén a modern feldolgozások kerülnek előtérbe, ami lehetőséget ad rá, hogy fesztivál a fiatalabb közönséget is megszólítsa.

Az Egri Történelmi Vigasságokra több speciális, csakis Egerhez kötődő produkció is született. Cakó Ferenc homok-animációval dolgozza fel az Egri Vár viadalát, a Kiégő Izzók Vizuális Csoport a középkori Eger hangulatát megidéző fényinstallációt készített, de az Attraction Látványszínház feketeszínházi előadása is egri témára épül.

Zenében a Holdviola, az erdélyi TransylMánia, a miskolci Bohemian Betyars, az egri Rejtező és a Blackrose Night zenekarok építenek a folklórra, de modern hangzásban, mai irányzatokkal megspékelve. A népzene keveredik a kemény rockos vonallal, de feltűnik az alternatív, a punk, a ska, a cigány, a balkán népzene is. Táncban a HunKunDance és az Everdance koreográfiája merít a Kárpát-medence gazdag néptánc kincséből.

A tűz éltető és pusztító motívumai elevenednek a Sárkánylányok, a Lángvirág és a Magma Tűzszínházak előadásaiban. A tűz ébredése mitikus mozgásszínház, az Arcok a tűzben produkcióban profi táncosok, artisták és képzőművészek dolgoznak együtt, a Galagonya pedig egy impresszió Weöres Sándor versére, videó-animáció és elektronikus zene segítségével. A Török örökség divatbemutatón Bulla Márta iparművésznek a török viselet ihlette kollekciója szerepel.

A kicsiket gyermekelőadásokkal, koncertekkel - Katáng Zenekar, Harlekin Bábszínház, HOPPart Társulat, Babszem Jankó Gyermekszínház - kézműves játszóházzal, kirakodó vásárral várja az Egri Történelmi Vigasságok.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!