Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Nevetés, taps

Népszava|2012. júl 19. 06:40
[A+ A-]
A Karlovy Vary filmfesztiválon minden vetítés nevetéssel és tapssal indul.
A filmek előtt egy perces klipet vetítenek a művészet színéről-virágáról, pontosabban azokról, akik életművükért Kristály Glóbuszt vettek át. A díj kinézetre kissé hátra hajló meztelen leánykaalak fémből, égnek emelt két karja között egy pazar kristálygömbbel. A kecses szobrocska a klipekben a sajátos cseh humor kiapadhatatlan forrása.

Milos Forman például arra használja, hogy a talapzatával összetörje az orvosságait. Ül amerikai otthonában, fiatal felesége leteszi elé a kiporciózott gyógyszert, Forman lenyúl, felemeli a szobrot, gondosan porrá töri vele a tablettákat és bekapja. És azt látjuk, hogy a világ egyik rendezőóriásának csupa fehér por lett a képe, mókás, mint egy pákosztos gyerek.

Andy Garcia a bezárt háza előtt téblábol a bőröndjeivel, kulcsa nincs, de csomagjai közt ott az életműdíja, annak a fémtalpával óriási ütések nyomán sikerül betörnie a kaput. Mikor látja, hogy pár lépésről egy rendőr figyeli autójának dőlve, megfordul, s a szilánkosra tört ajtó kopogtatójával illedelmesen elkezd kopogtatni.

Jirí Menzel a dolgozószobájában az újságja mögül figyeli a formás fiatal lányt, ahogy a könyvekről törli a port, majd odaszól: fent még néhány porszem látható. A lány felmászik egy sámlira, Menzel a székét hátradöntve az asztalán álló díj üveggolyóján át lesi, s mint egy varázsgömbben, megpillantja a formás popsit gusztusos kis bugyiban. De a szék lába megcsúszik, s úgy esik hanyatt, hogy felkalimpálnak a lábai.

A zseniális dizájner, Ivan Zacharias eddig kilenc klipet készített, valamennyi a szellem és önirónia remeke. Még a halállal is kikezdett idén. A tavaly száz évesen elhunyt cseh rendező, Otakar Vavra sírján a kristálygömbjén két lecsorgott gyertyával áll a szobrocska. Innen csórja el az akciós csirke előnyeiről társalgó idős asszony és leánya, hogy aztán saját szerettük sírján gyújtsák meg meghatottan a gyertyákat a különleges tartón. Nevetés, taps.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!