Előző
Következő
új cikk

Külföld

Szakadt az izraeli kormánykoalíció

Népszava|2012. júl 19. 05:53
[A+ A-]
Mindössze tíz hét után kilépett az izraeli kormányból a Kadima, a jeruzsálemi törvényhozás legnagyobb pártja. A korai válás azt jelentheti, hogy előrehozott választások lesznek Izraelben, legalábbis nagy nyomás nehezedik majd ezután Benjamin Netanjahu kormányfőre, hogy minél előbb kiírja a voksolásokat.
A május óta fennálló koalíció bukását az idézte elő, hogy a Kadima nem ment bele Netanjahu és a Likud azon elképzelésébe, mely szerint a katonai szolgálat alól eddig mentesülő ultraortodox zsidók egy része csak később, 23 éves korukban kezdhessék meg a sorkatonai szolgálatot. Saul Mofaz, a centrista párt elnöke már korábban jelezte, nem látja további értelmét a közös kormányzásnak, ha nem sikerül megoldani, hogy mindenki egyenlő mértékben vegye ki a részét az ország védelméből.

Februárban az izraeli Legfelsőbb Bíróság alkotmányellenesnek minősítette azt a passzust, amely felmentést adott a sorkatonai szolgálat alól az arab kisebbséghez tartozóknak és a hittudományi tanulmányokat folytató ultraortodox zsidóknak.

Az ellenzéki erők máris a választások azonnali kiírását követelik, de még Avigdor Liberman külügyminiszter, a kis koalíciós partner, az Iszrael Beiteinu párt vezetője is megjegyezte, nem szabad a 2013. októberi, eredetileg tervezett időpontig húzni a voksolások megtartását. Ugyanakkor Liberman azt is jelezte; nem hagyják el a koalíciót, így annak továbbra is működőképes többséggel lesz a Kneszetben. Erre szükség is lesz, hiszen a sorkatonai szolgálatról szóló törvényen kívül még a költségvetés elfogadása is várat magára. Netanjahu egyelőre annyit közölt, hogy a választások mindenképp jövőre lesznek esedékesek, arra azonban nem tért ki, változik-e az októberi időpont.

A külpolitikai bonyodalmakkal párhuzamosan eddig is számos, országon belüli kihívással kellett szembenéznie a kormánynak. Egyre nő az országban a szociális elégedetlenség, amely az egyre költségesebbé váló megélhetés miatt robbant ki egy évvel ezelőtt. Szombaton egy tüntető felgyújtotta magát Tel-Avivban. Súlyos sérüléseket szenvedett. Akciójával az egyre romló életszínvonalra kívánta felhívni a figyelmet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!