Előző
Következő
új cikk

Sport

Kiábrándító magyar focivalóság

Népszava|2012. júl 19. 05:04
[A+ A-]
A magyar bajnoknak semmi esélye nem volt a Skenderbeu otthonában, nemhogy a győze-lemre: a döntetlen megőrzésére. A Bajnokok Ligája második selejtezőfordulója újfent megmu-tatta, mennyit ér a magyar bajnokság: az NB I-et veretlenül megnyerő Debrecen kedden kapura lövés nélkül zárta a 90 percet. A mai program sem kecsegtet fényes diadalokkal: a Honvéd az Anzsi Mahacskala, a Videoton a Slovan Bratislava vendége lesz az Európa Ligában.
Mint a valóságshow-kban: minden kupaforduló egy párbaj, és mindegyikben búcsúzik egy magyar együttes.
Vagy több.
Már az ezen a héten megkezdődő második selejtezőforduló előtt sem lehet arra számítani, hogy mindhárom magyar egylet bejut a következő körbe, de a Debrecen keddi föllépését látva simán benne van a pakliban, hogy augusztusra egyetlen NB I-es érdekelt sem marad versenyben.

A Bajnokok Ligája kvalifikációs sorozatában ezúttal bemutatkozó Debrecen kapcsán előzetesen megkockáztattuk, hogy a legjobb eséllyel várja párharcát, minek után a Honvéd reménytelen helyzetbe került az első kört túlélve - 3-0-s összesítés az albán Flamurtari ellen -: a kispestiek Dzsudzsák Balázs előző klubjával, az Anzsi Mahacskalával találkoznak, s a két csapat (anyagi) lehetőségei közötti különbséget zongorázni lehetne. A Samuel Eto'ó-t is foglalkoztató orosz csapat ellen az is bravúr lenne, ha két szoros vereséggel sikerülne megúszni a párharcot.

A másik EL-résztvevő, a Videoton a magyar viszonyokhoz (földrajzilag is) közelebb lévő vetélytársat kapott, ám a pozsonyi Slovan nem tűnik verhetetlennek, de a magyar futball kirakatcsapata, amióta az adófizetők tartják el, képtelen elfogadható európai teljesítményre: két éve a Maribor ellen nyújtott gyalázatos produkciót, tavaly a Sturm Graz szórakozott a kormány és az MLSZ kedvenc csapatával. Semmi garancia nincs arra, hogy a Slovan ellen jobban teljesítenek a fehérváriak, mint tették azt a közelmúltban. Nyomás azonban nincs rajtuk: amíg Orbán Viktor miniszterelnök és Csányi Sándor MLSZ-elnök a fehérvári stadion VIP-páholyában néz magyarországi meccseket, addig a Videotonnál senkinek sem kell aggódnia.

Óvatosnak mindazonáltal mindkét fél óvatos, legfőképp a ferencvárosiak 1992-es pozsonyi vendégjátéka miatt, amikor nem elég, hogy fájdalmas, 4-1-es vereséget szenvedtek a zöld-fehérek, a magyar szurkolók is sérüléseket szenvedve tértek haza a szlovák rendőrség túlkapásai következtében. Amióta az Orbán-kabinet - kimondva-kimondatlanul - a magyar nemzet felsőbbrendűségét hirdeti, meglepődni nem kell, ha a Videoton csapatát egyébként nem szívlelő, ugyanakkor a piros-fehér-zöld színekért s "nagymagyarországért" mindenre elszánt futballhuligánok is csatlakoznak majd a fehérvári szurkolókhoz, és egy magyar nyelvű felirattal ingerlik a szomszédot - merthogy hírlik: ezt tervezik.

Csak nehogy megint verés legyen a vége...
Szóval előzetesen tényleg úgy tetszett, hogy a Debrecen esélyei a legjobbak a harmadik kanyar elérésére, ám Kondás Elemér együttesén pillanatig nem érződött, hogy az elmúlt években BL- és EL-főtáblára jutott, vagy hogy olyat vitt véghez a legutóbbi bajnoki idényben, amire korábban egyszer volt példa: veretlenül nyerte meg a sorozatot. A hajdúságiak egyetlen kapura lövésig nem voltak képesek eljutni, s ha négy vagy öt góllal kapnak ki, egy szót se szólhatnak.

"Bebizonyosodott, amit a mérkőzés előtt mondtam: a Debrecen igenis verhető csapat - nyilatkozta Stanislav Levi, a Skenderbeu cseh vezetőedzője. - Jól játszottunk, több lehetőséget kialakítottunk, egyedül azt bánhatjuk, hogy csak egy gólt szereztünk. Ellenfelünk a vártnál kevesebbet mutatott, ettől függetlenül kiegyenlített visszavágóra számítunk."

Kondás nem igen találta a magyarázatot együttese roppant visszafogott futballjára, bár az is igaz, kifogásnak tűnhetett volna, bármit is mond, így pusztán arról szólt, hogy a kezdeti hibák után a hazaiak fölébük kerekedtek.

Nehezen játszották föl a labdákat, és nem is tartották azt meg, ezt igyekezett kihasználni az ellenfél. "Az albánok többet tettek a győzelemért, mint mi. Nem lepett meg a Skenderbeu játéka. Fel is hívtuk a fiúk figyelmét, hogy agresszív és sokat futó csapat. Nekünk is többet kellett volna futni. Csak a csapat fele nyújtotta azt, amit szerettünk volna, a másik fele gyenge teljesítménnyel rukkolt elő. Náluk van az előny, de úgy gondolom, az egy gól nem ledolgozhatatlan. Ehhez óriási változásra van szükség, mindenkinek sokkal többet kell hozzátenni."

Minden kupaforduló egy párbaj, de a párbaj nem show: maga a magyar futballvalóság.

Magyaros kupaprogram

Bajnokok Ligája
2. selejtezőforduló, 1. mérkőzés

Kedd
Skenderbeu-DEBRECEN 1-0
Ulisses-Sheriff 0-1
Flora-Basel 0-2
HJK-KR Reykjavík 7-0
Neftci-Zestafoni 3-0
F91 Dudelange-Salzburg 1-0
Slovan Liberec-Karagandy 1-0
Zilina-Ironi Kiryat 1-0
The New Saints-Helsingborg 0-0
Valletta-Partizan 1-4
Shamrock Rovers-Ekranas 0-0

Szerda
BATE-Vardar
Linfield-AEL
Maribor-Zeljeznicar
Ludogorets-Dinamo Zagreb
Molde-Ventspils
Buducnost-Slask Wroclaw
(Lapzárta után.)

Európa Liga
2. selejtező forduló, 1. mérkőzés

Csütörtök
Anzsi Mahacskala-Honvéd (17, Tv: m2)
Slovan Bratislava-Videoton (20.15)
(A magyar csapatok összecsapásán kívül ma további 38 meccset rendeznek.)

Lájkoljon minket a Facebook-on is!