Előző
Következő
új cikk

Belföld

Rengeteget jegyzetelt - rákészült őrizetbe vételére Csatáry László

MTI|2012. júl 19. 07:56
[A+ A-]
A világ jelenleg legkeresettebb háborús bűnösének mondott Csatáry László sok jegyzetet csatolt vallomásához, ugyanis hosszú idő óta sejtette, hogy ki fogják hallgatni.
Nem lepődtem meg a hatóságok érkezésén, készültem arra, hogy ki fognak hallgatni, nyilatkozta a Magyar Hírlap csütörtöki számában Csatáry László. A férfi állítása szerint hónapok óta dolgozik, így előre leírt jegyzeteket vihettem magammal, amelyeket csatoltak is a vallomásomhoz. Emlékeztetőül: a 97 éves férfit a Budapesti Nyomozó Ügyészség emberek törvénytelen kínzásával megvalósított háborús bűntettel gyanúsítja.

Magyar Hírlap szerint Csatáry azt állítja: Kassán rendőrfogalmazóként dolgozott, s azért került kapcsolatba a németekkel, mert egyedül ő bírta a nyelvüket. Mikor 1997-ben a Horn-kormány idején hazatért, előzetes véleményt kért a magyar és a szlovák hatóságoktól, hogy vádolják-e valamivel, illetve folyik-e eljárás ellene. A negatív válaszok után tért haza. E dokumentumok ma is a birtokában vannak.

Csatárynak a háborús bűnösök felkutatásával foglalkozó Simon Wiesenthal Központ adatai szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül háromszáz zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán szinte valamennyiüket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának szervezésében.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!