Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tíz évre titkosították Hoffmann Rózsa kutatását

hir24.hu|2012. júl 19. 12:19
[A+ A-]
A közvélemény-kutatást végző cég neve és elérhetősége az államtitkárság döntés-előkészítő adatának minősül, így az oktatási államtitkárság nem adja ki, noha ez a cég készítette azt a kutatást, miszerint mindenki szereti az új Nemzeti Alaptantervet.
A Nemzeti alaptanterv támogatottságáról szóló - Hoffmann Rózsa által többször idézett - kutatást továbbra sem hozták nyilvánosságra, sőt, azt tíz évre titkosították, írja a hir.24.hu. Emlékeztetőül: az oktatási államtitktár egy Edelényben tartott tavaszi fórumon például úgy fogalmazott, hogy a Nemzeti alaptantervet (NAT) nagy konszenzus övezi, egy ezerfős mintán alapuló közvélemény-kutatás során a válaszadók 90 százaléka igennel felelt az azzal kapcsolatos kérdésekre".

Mint írtuk, a kutatás tényleg azt akarja sugallni, hogy szinte mindenki támogatja a NAT-ot. Ám ha elolvassuk a feltett kérdéseket, és az abból levont következtetéseket, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a kutatást végző - egyébként a dokumentumban magát nem is nevesítő - cég a közvélemény-kutatás módszertanával, a kérdőívek összeállításának alapjaival nem sokat bajlódott. Az eredmények így sem azt nem mutatják, hogy a közvélemény támogatja a Nemzeti alaptantervet, sem azt, hogy ellenzi.

A titkosítás indoka: z indoklás szerint a közvélemény-kutatást végző cég neve és elérhetősége az államtitkárság döntés-előkészítő adatának minősül. Ezek pedig az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény szerint a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvánosak. Az atlatszo.hu jogi álláspontja szerint viszont az a tény, hogy ki végezte el a közvélemény-kutatást nem minősülhet döntés-előkészítéssel összefüggő adatnak, így azt nyilvánosságra kellene hozni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!