Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Májusban az infláció miatt estek a reálbérek

Népszava|2012. júl 20. 05:40
[A+ A-]
A családi kedvezmények figyelmen kívül hagyásával májusban, az előző esztendő hasonló időszakához képest a nettó átlagkeresetek 1,7 százalékkal lettek magasabbak, ugyanakkor az esztendő első öt hónapjában a bruttó átlagkeresetek 4,4 százalékkal nőttek - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön.
Az enyhe növekedés jelentőségét alaposan aláássa, hogy közben az infláció európai rekordra emelkedett és elérte az 5,6 százalékot, ami annyit jelent, hogy megette a béremelkedést, sőt a lakosság reálbére tovább csökkent.

A nemzetgazdasági tárca ugyancsak tegnap megjelent adatai szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagos bruttó keresete májusában 225 700 forint volt, vagyis átlagosan 145 900 forint nettó bért vihettek haza az alkalmazásban állók. A visszafogottabb átlagbéreket a minisztérium a közfoglalkoztatás súlyának növekedésének tudja be.

Az elemzőket azonban így is alaposan meglepte a váratlanul nagy bérnövekedés, amit részben az okozta, hogy a versenyszférában 9,4 százalékkal emelkedtek a bérek. Mivel a májusi bérnövekedés megugrását több egyszeri tényező is okozhatta, éves átlagban 4,5 százalékos bérnövekedésre lehet számítani, ami továbbra is elmarad a várt 5,2 százalékos inflációtól - Suppan Gergely, a Takarékbank szenior elemzője szerint.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!