Előző
Következő
új cikk

Külföld

Elítélik a buszrobbantást

Népszava|2012. júl 19. 19:26
[A+ A-]
Világszerte elítélték a bulgáriai Burgaszban izraeli turistabusz ellen végrehajtott terrortámadást. Öt izraeli és az öngyilkos robbantó veszítette életét a merényletben, 34 izraeli turista megsérült. A kórházban meghalt a bolgár buszvezető is. Eddig egy csoport sem vállalta a terrortámadás elkövetését, Irán cáfolta, hogy köze lenne a merénylethez.
A Fekete-tenger partján fekvő Burgasz az izraeli turisták egyik kedvelt üdülőhelye. A 154 fős izraeli csoport szerdán Tel Avivból chartergéppel érkezett a bolgár városba, s a repülőtér előtti parkolóban éppen buszokra szálltak, amikor hatalmas detonáció rázta meg az egyik járművet, amelyen 47 izraeli tartózkodott.

A bolgár hatóságok közzétették a repülőtéri térfigyelő kamera felvételét, ezen látszik egy hosszúhajú, hátizsákos fehér férfi, aki az előcsarnokban ácsorgott, majd kisietett a repülőtér elé. Azt gyanítják, hogy ez a pólót, kockás rövidnadrágot, fehér tornacipőt viselt illető lehetett az öngyilkos robbantó, aki felszállt az egyik buszra, s ott kioldotta a testére erősített robbanószerkezetet. A férfinél Michigan államra szóló, hamis amerikai jogosítványt találtak. Ujjlenyomatot és DNS-mintát vettek, hogy megállapítsák a személyazonosságát.

Szemtanúk szerint öt méter magas láng csapott fel a buszból, s a szomszédos járműveket is megrongálta a detonáció. Szétszaggatott testekről számoltak be, s láttak egy fej nélküli tetemet is, feltételezik, hogy az öngyilkos robbanóét. Az izraeli turistacsoport tagjai tegnap egy bolgár chartergép fedélzetén visszaérkeztek Tel Avivba.

Megkezdődött a vizsgálat, a bolgár hatóságok munkáját az izraeli titkosszolgálat is segíti, s a helyszínre érkeztek a CIA és az FBI szakértői is. Bolgár illetékesek cáfolták, hogy Izrael korábban figyelmeztette volna őket a terrorveszélyre, noha azt elismerték, hogy a Moszad küldöttsége nemrégiben tárgyalt Szófiában. Rosen Plevneliev bolgár elnök kijelentését cáfolva Barak közölte, hogy a Moszad mindig átadja a rendelkezésére álló információkat, ezúttal azonban nem voltak konkrét értesüléseik.

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő a merényletet követően azt közölte, minden jel arra mutat, hogy Irán áll a terrortámadás mögött. Izraeli hírszerzési források szerint az elmúlt hónapokban több államban sikerült meghiúsítani izraeli polgárok elleni merényleteket, így Thaiföldön, Kenyában, Cipruson, Azerbajdzsánban. Irán csütörtökön kategorikusan tagadta, hogy bármi köze lenne a buszrobbantáshoz. Az izraeli terrorelhárítás korábbi vezetője, Nitzan Nuriel nyugalmazott dandártábornok úgy nyilatkozott, az Irán által támogatott Hezbollahnak a bulgáriai muzulmán közösségben is lehettek emberei, de az sem kizárt, hogy Törökországból jutottak be Bulgáriába.

Simon Peresz izraeli elnök a merényletet elítélve szokatlanul kemény hangon jelentette be: Izrael csapást mér a terroristák rejtekhelyeire szerte a világon. "Izraelnek megvannak az eszközei, hogy megbénítsa e terrorszervezeteket" - mondta. Ehud Barak védelmi miniszter az Izraeli Rádiónak elmondta, Izrael mindent megtesz, hogy megtalálja a merénylet szervezőit és igazságot szolgáltasson.

Izrael, Bulgária és az Egyesült Államok diplomáciai offenzívát indított, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa itélje el a burgaszi merényletet, jelentette a Haarec című izraeli lap. Barack Obama amerikai elnök telefonon fejezte ki részvétét Benjamin Netanjahunak, s erélyesen elítélte a merényletet, akárcsak Hillary Clinton külügyminiszter. Közleményt adott ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, valamint Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Áder János köztársasági elnök részvéttáviratot küldött Simon Peresznek, a magyar külügyminisztérium a leghatározottabban elítélte a buszrobbantást. A Ferihegyi repülőtér védelmének további szigorítását nem tervezik, a külügy nem tanácsolja el a bulgáriai utazástól a magyar turistákat.


Korábbi merényletek

Utoljára 2004-ben két egyiptomi üdülőhelyen követtek el merényletet izraeli turisták ellen, akkor 12 ember veszítette életét. A mostani terrortámadást éppen egy argentinai vérengzés 18. évfordulóján követték el, egy Buenos Aires-i zsidó kulturális központban 85 ember veszítette életét. 1991-ben Budapesten, a Ferihegyi gyorsforgalmi úton Izraelbe kivándorolni készülő orosz zsidók buszát robbantották fel, akkor azonban nem arab terroristák, hanem a német szélsőbalos RAF tagjai hajtották végre a merényletet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!