Előző
Következő
új cikk

Belföld

Tíz köbméternyi homok alatt robbantják fel a Székesfehérváron talált gránátot

MTI|2012. júl 19. 21:54
[A+ A-]
Tíz köbméternyi homok alatt, a helyszínen robbantják fel azt az aknavető gránátot, amelyet földmunkák közben találtak csütörtökön Székesfehérváron; estére 150 méter sugarú körben kiürítették a környéket, majd a lakókat a Videoton Oktatási Központba szállították.
A Honvédelmi Minisztérium (HM) korábban az MTI-vel azt közölte: egy 82 milliméter átmérőjű, második világháborús szovjet gránátot találtak a Késmárki utca és a Fiskális utca kereszteződésében, csatornázási munkák során.

Hozzátették, hogy a gránát gyújtószerkezete megsérült, ezért nem lehet elszállítani, hanem a helyszínen kell megsemmisíteniük a tűzszerészeknek.

Németh-Kész Mónika, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: 34 lakóházat és 3 intézményt kellett kiüríteni a székesfehérvári Fiskális úton; lakóházakból, egy gyógyszertárból, egy orvosi rendelőből és egy postáról kellett biztonságos helyre távozniuk az embereknek. A lakását 64 embernek kellett elhagynia, köztük négy mozgáskorlátozott lakónak, nekik a mentők segítettek.

A szóvivő később arról számolt be, hogy tíz köbméternyi homokréteg alatt semmisítik meg az aknavető gránátot.

Mivel a homok megérkezése és a robbanótest megsemmisítése hosszabb időt vehet igénybe, a környéken kiürített épületek lakóit a katasztrófavédelem kisbuszaival a Videoton Oktatási Központba szállították, ahol szendvicset és ásványvizet kaptak, és ott várják be, amíg biztonságosan hazatérhetnek - tette hozzá.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!