Előző
Következő
új cikk

Belföld

Most szövetségeseit kábította Orbán

Népszava|2012. júl 25. 20:24
[A+ A-]
Sokszor egymásnak és a valóságnak is ellentmondó kijelentések kísérték a miniszterelnök "mini nemzeti konzultációját", amelyet "szövetségesei" körében tartott az elmúlt másfél hétben. Nem véletlen, hogy csak a hívei előtt hajlandó "konzultálni", ott ugyanis nem szembesítik a kormányzás kudarcával. Szerdán két "kedvenc" szakszervezeti vezetőjével egyeztetett Orbán Viktor, csütörtökön pedig Demján Sándorral találkozik.
Nem fukarkodott a hangzatos kijelentésekkel és a hazugságoktól sem riadt vissza Orbán Viktor a csütörtökön záruló, szövetségesekkel folytatott másfél hetes konzultáció-sorozat egyes állomásain. Mindezt azért, hogy ellensúlyozza a kormány csökkenő népszerűségét és az érdemi munka hiányát, illetve pozitív intézkedésnek állíthassa be az állampolgároknak egyébként hátrányos döntéseket is. Néhány kijelentése köszönő viszonyban sincs a valósággal, például az, amit a tandíjról mondott: hiába állította ugyanis, hogy a tandíj ellensége, egyre több hallgató kényszerül egyre magasabb hozzájárulást fizetni. A kijelentésekben alig fedezhető fel következetesség, valójában mindenhol azt mondta, amit éppen hallani akartak tőle, függetlenül a valóságtól.

Amit Orbán állít: A kormány nyitott a béremelések ügyére, de hitelből nem lehet sem béreket emelni, sem szociális rendszert építeni. Még az idén szükség van béremelésekre, és helyes döntés volt befagyasztani a rezsiköltségeket. (A Gaskó Istvánnal, a Liga és Palkovics Imrével, a Munkástanácsok elnökével folytatott tárgyalásán beszélt a miniszterelnök).
A valóság: A reálbérek csökkennek, és bár a bruttó minimálbér valóban 19.500 forinttal több a két évvel ezelőttinél, a nettó értéke az adóváltozások miatt nem nőtt. Vagyis a 2010-es 73.500 és a jelenlegi 93 ezer forint nettó értéke egyaránt 60-61 ezer forint. A nyolc órás közfoglalkoztatási minimálbér a 2010-es havi 60.200 forintról 47 ezer forintra csökkent, és az infláció miatt évről évre kevesebbet ér. A közszolgálati bérek évek óta változatlanok, értékük viszont húsz százalékkal csökkent. A versenyszférában az adó-és járuléknövekedés miatt több tízezer ember vesztette el az állását év eleje óta, a 16 százalékos SZJA bevezetése miatt a 216 ezer forint alatt keresők különösen rosszul jártak.

Amit Orbán állít: Meg kell őrizni a nyugdíjak értékállóságát.
A valóság: A kormány nem őrzi meg a nyugdíjak értékállóságát, hanem ellenkezőleg, ma már csak az inflációval emelkedik az idősek járandósága, mert megszüntették az úgynevezett svájci indexálást. Ennek lényege az volt, hogy a gazdasági növekedés kedvező hatását is érezhetővé tették azzal, hogy beépítették a nyugdíjemelés összegébe. Emellett az Orbán-kormány nem emelte a nyugdíj-minimumot, ráadásul ehhez, az időközben értékét vesztett bázishoz igazítja a szociális ellátások összegét. Továbbá százezres tömeget vezettek ki Orbánék a nyugdíjrendszerből - bármikor elvehető, vagy csökkenthető - ellátássá alakítva a nyugdíjakat.

Amit Orbán állít: A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok. (Ezt hangoztatta a Fidelitas vezetőivel és tagjaival folytatott keddi megbeszélésen).
A valóság: Egyre több hallgató lesz kénytelen tandíjat fizetni a következő években, mivel egyre kevesebb az államilag támogatott képzési hely. Ezekbe ráadásul beleszámolják az állami részösztöndíjas képzéseket is, ahol azonban a diákoknak a képzési költségeik felét ki kell fizet­niük. Amíg 2010-ben még 56 ezren kezdhették meg tanulmányaikat teljesen tandíjmentesen, addig idén csak 33 ezren. A kormány ugyan kerüli a "tandíj" kifejezést, nehéz másként értelmezni a tényt, hogy a hallgatók többsége félévente több százezer, de akár egymillió forintot is fizethet.Amit Orbán állít: Olyan pénzügyi szisztémát kell kialakítani a felsőoktatásban, hogy akik egyetemre, főiskolára járnak, kedvezményes - hosszú, például harmincéves lejáratú - diákhitellel tudják finanszírozni magukat.
A valóság: Míg korábban a diákhitelt lakhatásra, önmaguk fenntartására fordították jobbára a hallgatók, most kénytelenek lesznek egyre nagyobb számban tanulmányaikat finanszírozni a hitelből. Az pedig, hogy 30 évre eladósítsák magukat a diákok 4-5 évnyi tanulmányukért, olyan - az állam csökkenő forrásait pótló - teher, amit kevesen tudnak vállalni. A fiatalok többsége ráadásul hosszú távra kénytelen eladósítani magát már azért is, hogy például lakást vásárolhasson.

Amit Orbán állít: Ellenforradalmi kísérletek zajlanak. (A felsőoktatás átalakítását ért bírálatokra, köztük Szabó Máté ombudsman állásfoglalására reagált így).
A valóság: Nem Szabó Máté vagy éppen a szülők, diákok, egyetemi vezetők voltak a felsőoktatási reform egyedüli bírálói, hanem például szakmai szervezetek, érdekképviseletek, sőt, az Alkotmánybíróság is. Utóbbi testület kifogásolta, hogy rendeletben határozták meg az ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés tatalmát. A röghöz kötés brüsszeli bírálatokat is kiváltott. Az elégedetlenséget jól jelzi, hogy a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, Lázár János februárban még Fidesz-frakcióvezetőként osztotta meg a nyilvánossággal aggályait e téren, Pokorni Zoltán pedig meg sem szavazta a felsőoktatási törvényt.

Amit Orbán állít: Magyarországon a munkanélküliek is dolgozni akarnak, nem igazak azok az állítások, amelyek szerint a magyarok segélyből akarnak megélni, és ki akarják játszani a közmunkarendszer szabályait. Ahhoz, hogy Magyarországon 5-5,5 millió dolgozó, adófizető állampolgár legyen, a romáknak is dolgozniuk kell. Világossá kell tenni, hogy bűnözésből nem lehet megélni. (Erről hétfőn, az Országos Roma Önkormányzatnál tett látogatásán beszélt).
A valóság: Magyarországon a munkanélküliek csak akkor tudnának dolgozni, ha lenne elegendő munkahely. A választási kampányban a Fidesz egymillió új munkahelyet ígért tíz év alatt, de ebben időarányosan igencsak el van maradva. Kijelentéseivel ráadásul ismét a romák ellen hangolt, üzenve ezzel a szélsőséges szavazóknak is. Az említett közmunkaprogramért 8 órára jár a havi 47 ezer forint, de kevesen dolgoznak ennyit, hiszen - a foglalkoztatási statisztikák javítása miatt - legtöbben 4-6 órában végeznek közmunkát.

Amit Orbán állít: Az állam megteremti a pénzügyi alapot a patikusok számára, hogy visszavásárolhassák a patikák többségét. Olyan pénzügyi konstrukciót kell kialakítani, amelynek alapját támogatott, hosszú lejáratú, alacsony kamatozású, türelmi idővel induló kölcsönök adhatják. (Múlt szombaton, a Magyar Gyógyszerészi Kamara vezetői előtt beszélt erről).
A valóság: A bejelentés nem más, minthogy állami garanciát ad a kormány az új patikusréteg tulajdonszerzése mögé, és ha nem fizetnek, az adófizetőknek kell állniuk a számlát. A tavaly január óta hatályos gyógyszertörvény lényegében arra kényszeríti a patikaláncok tulajdonosait, hogy vagy zárják be üzletüket, vagy adják el többségi tulajdonukat az ott dolgozó gyógyszerészeknek. A kormányfői ígéret egyfajta ellentételezése is lehet annak, hogy a gyógyszertárakat súlyosan érinti a gyógyszerkassza csökkentése.

Amit Orbán állít: A magyar gazdaságpolitika intézkedései, amelyeket először értetlenség fogadott, szépen lassan átmentek az európai gazdaságpolitika eszköztárába. (Ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel tartott konzultációján mondta).
A valóság: A Matolcsy György nevével fémjelzett unortodox gazdaságpolitika egyik legjobb példájának, a pénzügyi tranzakciós illetéknek a jegybankra vonatkozó kötelezettségét például az Európai Bizottság vizsgálja. Egyebek mellett a cafetéria-rendszer átszervezése, a kiskereskedelmi válságadó, valamint a telekom-adók miatt már kötelezettségszegési eljárást indított az EB. A telekomadó miatt kezdett eljárás már a luxembourgi Európa Bíróság előtt van.

Amit Orbán állít: Alpinista helyzet van a Fidesz és a KDNP között: ketten lógnak a falon, össze vannak kötve, és az egyik élete a másikén múlik, ha értik egymást, működik, ha azonban nem, akkor mindkettő rosszul jár. (A KDNP-nél tett múlt hétfői látogatásán beszélt erről).
A valóság: Mivel a KDNP társadalmi támogatottsága, szavazói bázisa szinte mérhetetlen, a párt csak a Fidesszel együtt létezik és a "koalíciós partner" van csak rászorulva a "nagy testvér" támogatására, fordítva nincs ilyen kényszerhelyzet. Ezt az elmúlt két évben többször is éreztette a Fidesz, amikor - bár tett néhány gesztusértékű lépést a KDNP felé - valójában "szövetségesével" szemben is lelkiismeret-furdalás nélkül érvényesítette akaratát.

Csak a "kedvencek"?

Semmi nem változott: a miniszterelnök továbbra is tagadja a teljes körű országos érdekegyeztetést és csakis az általa kiválasztottakkal tárgyal - állapította meg közleményében a Liga-Munkástanácsok kettőssel folytatott orbáni egyeztetés után a konzultációból másokkal együtt "kifelejtett" Autonómok. A konföderáció közölte azt is, változtatni kell: "le kell ülni a hat országos szakszervezeti konföderáció elnökével és a kilenc munkáltatói szövetség vezetőjével és meg kell tárgyalni a munka világának stratégiai kérdéseit, a munkanélküliségtől a béreken át, a családok és nyugdíjasok megélhetésének kérdéseit."

A vállalkozók következnek

Bár úgy tűnt, július 31-ig tart a kormányfő kéthetes roadshow-ja, a Miniszterelnökség bejelentése szerint a vállalkozókkal - Demján Sándorral, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) ügyvezető elnökével - csütörtökre szervezett találkozó lesz a konzultációsorozata zárása. Az elmúlt szűk két hétben Orbán Viktor csaknem tucatnyi politikai és társadalmi szervezettel "konzultált", végigjárva pártja azon szövetségeseit, amelyekkel korábban együttműködésre lépett. A sort a KDNP nyitotta, majd következett az iparkamara, és a Nemzeti Fórum. Ezután a Magosz, majd a gyógyszerészi kamara és a Fidelitas következett. (Némiképp "kilógott a sorból" a múlt héten a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél illetve a korábbi jegybankelnököknél, tegnap pedig a borászoknál tett orbáni látogatás.) Lesznek, akik kimaradnak a ma véget érő egyeztetésből: a két évvel ezelőtti hét szövetséges közül a Kisgazda Polgári Egyesület, a Lungo Drom, és a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártja képviselővel például nem "konzultált" a kormányfő.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!