Előző
Következő
új cikk

Belföld

Félreértés miatt ment neki az ügyészségnek Gyurcsány

Népszava|2012. júl 26. 17:29
[A+ A-]
Félreértette az ügyészség nyomozást megszüntető határozatát Gyurcsány Ferenc, ezért jelezte tegnap azt, hogy elégtételt kíván venni a Sukoró-ügyben eljáró vádhatóságon. A volt kormányfő tegnap kapta kézhez a Központi Nyomozó Főügyészség határozatát arról, hogy a telekcsere ügyében ellene nem emeltek vádat. Ezt már a múlt hét végén tudatta a vádhatóság, ám az akkor közölt indok, illetve a most megküldött írásos határozat hivatkozása félreérthető volt.
Gyurcsány a Facebookon azt írta: az ügyészség eddig azt kommunikálta, hogy bizonyítottság hiányában nem állapítható meg a bűncselekmény, vagyis a hivatali visszaélés, amivel tavaly ősszel meggyanúsították. Az írásos határozat szerint viszont "a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése". Mint írta, a főügyészség azt sugallta, hogy elkövette a bűncselekményt, csak nem tudják azt bizonyítani, ezzel szemben az írásos határozat már a bűncselekmény hiányát állapította meg.

Bár a két közlés első olvasatra valóban eltér, kiderült, hogy Gyurcsány értelmezte rosszul a "jogásznyelvet". Abban ugyanis nincs olyan, hogy "bizonyítottság hiányában", amit a vádhatóság - talán a közérthetőség kedvéért - használt korábban. A törvény több esetet megkülönböztet, amikor a nyomozás megszüntethető. Az egyik, amikor a vizsgált cselekmény nem bűncselekmény. Ez a "nem történt bűncselekmény" esete. Egy másik, amikor nem állapítható meg a bűncselekmény - ez szerepel a hivatalos ügyészségi határozatban.

Ettől még Gyurcsánynak igaza lehet abban, amit mindvégig állított, vagyis hogy nem követett el bűncselekményt, nem adott semmilyen konkrét utasítást, pláne nem jogsértésre, csupán elvi támogatásáról biztosította a munkahelyteremtő beruházást. Emiatt is élnek panasszal az ügyészségnél, kérve, hogy bűncselekmény hiányában mondják ki a nyomozás megszüntetését - erősítette meg lapunknak Zamecsnik Péter a volt kormányfő ügyvédje.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!