Előző
Következő
új cikk

Külföld

Vezetőváltások a Régiók Bizottságában

nepszava.hu|2012. júl 28. 13:12
[A+ A-]
A brüsszeli székhelyű Régiók Bizottsága a nyári szünet előtti utolsó plenáris ülésén egyebek mellett megválasztotta új elnökét, így az olasz (piemonti) Mercedes Bressot Ramón Luis Valcárcel Siso, a spanyol Murcia régió elnöke váltotta.
A kétnapos ülésen többek között Werner Hoyer, az Európai Beruházási Bank
A Régiók Bizottsága
A Régiók Bizottsága a regionális és helyi képviselők uniós közgyűlése. A 27 tagállamból delegált 344 tagnak az a küldetése, hogy az általuk képviselt regionális és helyi önkormányzatokat, valamint közösségeket bevonják az uniós döntéshozatali folyamatba, és tájékoztassák őket az uniós szakpolitikákról. A régiókat és a városokat érintő szakpolitikai témakörökkel kapcsolatban az Európai Bizottságnak, az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak ki kell kérnie az Régiók Bizottsága véleményét.
elnöke, Mercedes Bresso, illetve Ramón Luis Valcárcel Siso tárgyalt arról, hogy a közös fejlesztési projektek jobbak és sikeresebbek legyenek. A megbeszélések során megvitatták, hogy az EBB milyen hangsúlyosabb szerepet vállalhat a helyi gazdaságok támogatásában a válság idején: olyan intézkedések jöhetnek szóba, mint a projektkötvény, amely egyik célja az együttműködés további javítása a helyi és regionális önkormányzatokkal. A plenáris ülésen is szóba került a pénzügyi beruházások kérdése, a megcsappant állami és magánberuházások élénkítése, illetve azok minősége.

A plenáris ülés első napján kiemelt téma volt a menekültügy és a bevándorlás kérdése is. Az egyik véleményt Nichi Vendola, Puglia régió elnöke fogalmazta meg a migrációval és a mobilitással kapcsolatos általános megközelítésről. A vélemények bemutatása előtt Cecilia Malmström belügyekért felelős európai biztos ismertette az Európai Bizottságnak a kérdéssel kapcsolatos elképzeléseit. A második napon a környezetvédelmi politikával összefüggő kérdések álltak a viták középpontjában.

A témakörben három vélemény elfogadása is napirenden volt: a környezetileg és szociálisan fenntartható városok, az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának nyomon követésére és a bejelentésre szolgáló rendszer, valamint a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program.

Elnökváltás volt a magyar delegációnál is


A Régiók Bizottsága nemzeti delegációjának feladata a helyi és regionális önkormányzatiság érdekeinek megfogalmazása, képviselete és védelme, amelyeket a plenáris és szakbizottsági ülések alkalmával tesznek meg. A delegáció elnökének és alelnökeinek megbízatása a Régiók Bizottsága 5 éves ciklusának feléig szólt. Az eddigi elnök, Bihary Gábor szocialista fővárosi képviselő 2010 januárjában kezdődő megbízatása hamarosan lejár, ezért az utolsó ülésen tájékoztatta a delegációt az elmúlt időszakról, valamint a jövendő tervekről. A küldöttség új elnökének Nagy Sándort, Kistelek fideszes polgármesterét választották a delegáció tagjai.

Magyar jelentéstevő

Bihary Gábor más szerepben is bemutatkozott a plenáris ülésen. Ő volt a felelőse az Európai Bizottság által kezdeményezett Kreatív Európa Program véleményezésének, amely a 2014-2020 közötti időszak többéves pénzügyi keretének kulturális és kreatív iparágakra vonatkozó új keretprogramja.

Véleménye szerint a rendelet teljesen új eszközt hoz létre a forrásokhoz való hozzáférés érdekében. Az új program keretében az Unió a korábbiaknál jelentősebb támogatást akar nyújtani a filmművészet, televízió, kultúra, zene, előadóművészét, valamint a kulturális örökségvédelem területén, és az ezekhez kapcsolódó területen dolgozók ezrei számára. "Összhangban az Európa 2020 stratégia szellemével és prioritásaival, az EU bizottság a támogatások jelentős mértékű növelését javasolja, amely elérné az 1,801 milliárd eurót, azaz a jelenlegi kiadásokhoz képest 37 százalékkal nőne." Fontos lépésként értékelte a keretrendszer három ágra bontását: kulturális-kreatív ág, kultúra ág, és média ág. Nyomatékosan kérte ugyanakkor, hogy a rendelet végrehajtása során a pénzügyi ágazat túlhangsúlyozása helyett a kultúra szereplői kapjanak nagyobb beleszólást a döntéshozatalban, és hogy az önkormányzatokat vonják be a program irányításába és ellenőrzésébe, hiszen a kulturális tevékenységek rendkívül fontosak a helyi közösségek fenntartásában és sajátosságaik megőrzésében.

Bihary Gábor előterjesztését a Régiók Bizottsága egyhangúlag elfogadta.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!