Előző
Következő
új cikk

Külföld

Átfogó reformok Észak-Koreában?

Népszava|2012. júl 28. 05:50
[A+ A-]
Valóban átfogó változásokon megy keresztül Észak-Korea. Egyelőre ugyan korai lenne phenjani peresztrojkáról beszélni, de az ország olyan mélyről indul, hogy már az is óriási előrelépésként értékelhető, ha legalább egy kicsit nyit a világ felé. A rezsim ismerői szerint egyre erőteljesebb hatalmi harc dúl a régi és az új gárda tagjai között.
Kim Dzsong Il tavaly decemberi halálát követően teljes volt a bizonytalanság a világon arról, milyen irányba halad tovább Észak-Korea. Erre azért sem könnyű megadni a választ, mert nem lehet tudni, hogy a hadsereg vezetésének befolyásával szemben lehet-e bármiféle ellenszer. A kis vezér, az apja örökébe lépett Kim Dzsong Un a jelek szerint eltökélt abban, hogy visszaszorítsa a katonaság elképesztő befolyását. Apjánál ez teljességgel elképzelhetetlen lett volna. Ő volt az, aki megteremtette a "hadsereg mindenekfelett" ideológiáját, melynek lényege: minden pénzt a tiszti karhoz kell irányítani, minden összeget a hadi fejlesztésekre kell költeni, az emberek inkább haljanak éhen.

Kim Dzsong Un a hadsereggel szembeni fellépése során kiaknázhatja, hogy olyan szintű személyi kultusz épült a család köré, amely már-már vallással egyenértékű. A hadsereg hatalmának korlátozása azonban csak hosszú távú folyamat lehet, hiszen a "hősies" katonák dicsőítése beleivódott a köztudatba. A KCNA televízióban, ha filmet adnak, abban csak a katonákat ábrázolhatják. Jellemző motívum a japánok, illetve a Dél-Korea elleni "felszabadító" harc.
Ezért már az is hatalmas feltűnést keltett, hogy a közelmúltban leváltották Ri Jong Ho vezérkari főnököt. Kim Dzsong Il vette át a katonaság irányítását azt követően, hogy marsalli rangot kapott, vagy éppen adott magának. Sokáig nem lehetett tudni, mi állt a döntés hátterében. A világtól teljesen elzárkózó rezsimnél amúgy sem szokványos, hogy épp a hadsereg felső vezetését fejezzék le. Hivatalos közlések Ri betegségéről szóltak, ezt a magyarázatot azonban senki sem vette komolyan.

Egy a Reuters által megszólaltatott, a phenjani vezetéshez közel álló forrás azonban betekintést adott a hatalmi harc részleteibe. Minden a gazdaság irányításáról szól. A kormányzat ugyanis évtizedek óta a legjelentősebb gazdasági reformot készíti elő. Ezek motorja Kim Dzsong Un és befolyásos nagybátyja, Jang Szong Tek: át akarják venni az irányítást a hadsereg által ellenőrzött vállalatok felett - közölte a rejtélyes informátor.
A kormányzat ezért különleges munkacsoportokat hozott létre az észak-koreai Munkapárton belül, amelyeket kizárólag ennek a feladatnak az előkészítésével és lebonyolításával bíztak meg. Ennek az áldozatává vált Ri Jong Ho. A vezetés egyik legkonzervatívabb személyisége ugyanis hevesen ellenzett bármiféle változást, s óva intett a katonaság befolyásának bárminemű csökkentésétől. Ri azért is számított tekintélyes személyiségnek az országban, mert apja a japánok ellen harcolt a második világháborúban.

"Korábban a kormányzatnak lényegében semmiféle beleszólása sem volt a gazdaság irányításába. A hadsereg ellenőrizte azt, de ez most ez is megváltozhat" - mondja a forrás, amely a Reuters szerint nemcsak Phenjannal, hanem Pekinggel is közeli kapcsolatokat ápol.
A kormányzat politikai bizottságot is életre hívott azzal a feladattal, hogy vegye át az üzemeket és a mezőgazdasági termelés feletti ellenőrzést az egyes katonai egységektől. Hasonló testületet hoztak létre a párton belül is. A reformokat hírek szerint Kína mintájára akarják végrehajtani. Peking a világtól teljesen elzárkózó ország egyetlen szövetségese a világon.

Egyelőre senki sem tudhatja, hogy ez végleges szakítást jelent-e a hadsereg mindenhatósága feletti politikával. Ez azonban nemcsak az említett társadalmi szokások miatt sem egyszerű, hanem azért sem, mert a 24 milliós országnak 1,2 millió katonát kell eltartania.
Az informátor szerint Kim Dzsong Unnak és Jang Szong Teknek nem kell tartania a hadsereg lázadásától. "Ők irányítják a katonaságot, méghozzá eléggé biztos kézzel" - állítja az informátor, aki már nem egy ízben látta el információkkal a Reuters hírügynökséget. 2006-ban például megjósolta, hogy Phenjan rövidesen föld alatti atomrobbantást hajt végre.

A változások egyértelmű jele az is, hogy Kim Dzsong Un hatalomra kerülése óta legalább húsz magas rangú katonai vezetőt váltott le posztjáról. Ezek a tisztogatások azonban annyiban mindenképpen eltérnek a Kim Dzsong Il, vagy apja, Kim Ir Szen idejében tapasztaltakkal, hogy a menesztett személyeket nem likvidálják különféle mondvacsinált okokra hivatkozva.
A mezőgazdaságban már most tesztelik a reformokat. Ennek lényege, hogy az egyes termőterületeken csak 4-6 ember dolgozik. A termés hetven százaléka továbbra is az államé marad, de harminc százalék felett a farmerek rendelkezhetnek. Sőt, ha a vállalt mennyiségnél többet termelnek, a maradék is őket illeti meg. A terményt piaci áron adhatják el.

Ezekkel az észak-koreai léptékkel mérve már-már forradalminak nevezhető újításokat egyelőre három körzetben vizsgálják. Amennyiben a reform kedvező hatással lesz a helyi gazdaságra, a gazdák akár több terményt is megkaphatnak. Azért is jelentős változás ez, mert a kilencvenes évek hírhedt éhínsége során, amelyben több százezrek, ha nem milliók haltak éhen, a hadsereg irányította a mezőgazdasági termények elosztását, s a katonai vezetés hozzá nem értése vezethetett a szörnyű tragédiához.

Az észak-koreai ügyekben rendszerint jól értesült Daily NK szerint azonban a lakosság egyelőre nem bízik ezekben az intézkedésekben. Nem hisznek a hatóságoknak különösen azóta, hogy 2009-ben egyik napról a másikra értékelték le a nemzeti valutát. Így még azok is elveszítették megtakarításaik egy részét, akik még tehetősebbeknek mondhatták magukat. Akadnak, akik nem is hiszik el, hogy valóban megkapják a termények harminc százalékát. Ők úgy vélik, hogy a megtermelt javakat továbbra is a hadsereg kapja majd meg.

Anyakultusz kibontakozóban?


A Kim Dzsong Un köré épülő személyi kultusz új eleme, hogy a médiumok egyre többet foglalkoznak a kis vezér édesanyjával. Apja, Kim Dzsong Il még a hivatalos látogatások alkalmával sem jelent meg éppen aktuális asszonyával. Ám most mintha egy csapásra kiderült volna, hogy a kis vezérnek édesanyja is van. Egyre több archív televíziós bejátszásban mutatják a kis Kimet anyjával, Koh Jung Hível. Sőt, amint a japán Manicsi Simbun napilap közölte, felavatták anyja síremlékét. Feltüntették születésének és halálának pontos napját is, ami szintén nem magától értetődő Észak-Koreában. Eszerint 1952. június 26-án született és 2004. május 24-én halt meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!