Előző
Következő
új cikk

Külföld

Luxusban fürdik a szíriai first lady

Népszava|2012. júl 28. 05:52
[A+ A-]
Divatos tinédzserként grasszál férje oldalán a mellesleg már nem tizenéves (éppen harminchat) dáma, a történtek ellenére is vele foglalkozó magazinok oldalain. Milyen pályát futott be, amíg följutott ebbe a "magasságba" egy hajdani szír szívgyógyász professzor lánya?
Fél kézzel szorongatja kincset érő kocsijának kormányát az úrhölgy, amíg igyekszik az eseményre, a szír paraolimpikonok eskütételére. Farmer öltözék, pucér lábfej, vérvörös körmök, a földet súroló pantalló, tizenkét centiméteres tűsarok. Fölül póló, azzal a fölirattal, "Ó, drága hazám". Kölcsönvett jelszó, valójában Dalida szövege. Az ország vérben úszik, igazán nem tudja senki hány ezer, hány tízezer az áldozatok száma, de őnagysága a megszokott fényűzésből nem enged. Ha bíborban nem is, de luxusban született Londonban. Az ottani King's College-ben szerezte a diplomáját, első munkahelye az IP Morgan bankház volt. Apjának, Favez-el-Ahras, neves szívgyógyásznak, a Harley Streeten volt a rendelője. A családfő a szigetországba 1973-ban érkezett, jól házasodott, hazulról még Hafez el-Asszadnak, az előző damaszkuszi diktátor belügyminiszterének a lányát vette el. Az ő frigyükből született Asma. A kisleány gyermekkorától kezdve kétnyelvű volt, a családi otthonban arabul beszélt, a kollégiumban angolul, de megtanult franciául is. Munkahelyén a bankban igyekvőként, jó szakemberként, csöndesnek és csinosnak ismerték.

Csak úgy a kilencvenes évek elején szivárgott ki jobb körökbe, hogy nagy szerelembe esett egy jóképű fiatalemberrel, az akkori szíriai elnök fiával, aki orvostanhallgatóként érkezett a brit fővárosba, szemgyógyásznak készült. A szíriai nagykövetség bálján ismerkedtek meg, Asma mamája egyengette az ifjú útját az egyetemre is, jó frigynek ígérkezett. Kiderült ugyanis, hogy időközben meghalt Basszel-el-Asszad, a damaszkuszi diktátor idősebb fia, valójában neki kellett volna apja helyére lépnie, de most Basár a trónörökös. A két fiatal nyomban repülőgépre ült, és 2000 szilveszter napján Damaszkuszban össze is házasodott. A szírek három hónapig nem tudták, hogy ki is lesz országuk jövendő elnökének a hitvese, Asma ugyanis, aki korábban csak pihenni járt szüleinek földjén, most rangrejtve utazta be az országot, ismerkedni akart. Aztán lassan elkezdtek róla írni a honi újságok, és elképedve értesültek az "alattvalók", hogy a jövendő államfő felesége fátyol nélkül jár, jól szabott nyugatias pantallókat visel.

Mégis népszerűek lettek, mert esti vacsoráikon a vendéglőkben látszatra testőrök nélkül jelentek meg, a közönség - természetesen a jó módúak - barátságosan köszöntötték őket. Csak később, Hafez halála után, amikor a fiú már elnök lett, robbant ki titokban a családi háborúság. Az anya, Hafez özvegye úgy vélte, neki jár az ország első hölgyének a rangja, viszont a pálmát elorozta előle a menye, a fiatal és vonzó Asma. Minden megváltozott. Az elnöki palota, amely korábban inkább az ezeregy éjszaka hangulatát tükrözte, kis Dallas-szá alakult, amit a régi vezetőgárda ellenszenvvel fogadott. Az anyóst bosszantotta fiatal menyének sztár ambíciója, menyének szerinte csupán "az elnök felesége" cím járna. A família megoszlott, volt, aki elkezdett a "jövevény" ellen áskálódni. Ha Asma éppen szállodában lakott és telefonhoz hívták, nem ment, mert azt tartotta "minden szavát lehallgatják". Azt híresztelte, hogy a férje családja maffia. Vészesen fogyni kezdett, 2006 áprilisára összeomlott, idegösszeomlással szállították kórházba.

Kiderült hamar, nem egészen minden így történt, két nap múlva búcsúzott orvosaitól, visszatért az elnöki palotába. Legyőzte anyósát, de csak átmenetileg, mozgásszabadsága változatlanul korlátozott volt. Azzal kárpótolta magát, hogy "jótékonysági" akciókba kezdett. A civil társadalom része lett, amit viszont a politikailag uralkodó párt potentátjai néztek rossz szemmel, úgy vélték aláássa társadalmi befolyásukat. Férjével együtt ketten bármit tettek is, bizonyos körökben ellenszenvet váltott ki. Amikor 2005 áprilisában meggyilkolták Hariri népszerű libanoni miniszterelnököt, a Nyugat Basárnak tulajdonította a merénylet megszervezését. A fiatal pár föltűnően Rómába utazott II. János Pál pápa temetésére. A gyászszertartás után a Szent Péter téren az arab vezetők föltűnően kerülték őket, miközben Asma a spanyol királynéval és Cherie Blairrel, az angol miniszterelnök feleségével csevegett a CNN tévé kamerái előtt. A nemzetközi hírnevük mégis kifényesedett kissé. Megjelentek Párizsban a Champs Élysées-n, a július 14.-i parádén, Frédéric Mitterrand, Sarkozy akkori kulturális miniszterét, aki pedig köztudottan a férfiakat kedveli, elbűvölte Asma Asszad, a Paris Match pedig azzal az aláírással közölt róluk fotót a címoldalán, hogy "két szerelmes Párizsban".

Aztán egyszerre minden megváltozott. Tavaly szeptemberben nemzetközi humanitárius küldöttég érkezett Damaszkuszba, hogy megdöbbenését tolmácsolja, amiért Basár katonasága elkezdte tömegesen gyilkolni az akkor még békés tüntetőket. Asma érdektelenül, hidegen hallgatta a delegáció tagjait, akik földúlva távoztak Damaszkuszból. Most márciusban pedig a londoni Guardian, amikor beszámolt a kegyetlen vérengzésekről, azt írta, amíg országa vérben úszik, Asmát, mint érzéketlen Marie Antoinette-t luxus bevásárlásai kötötték le. És idézte a hóhér házaspár tízéves fiát, aki az iskolában 1000 szíriai fontos bankjeggyel kérkedett társai előtt az ábrára mutatva, "látod, ez a nagyapám. Egy napon én kerülök a helyére".
Mind valószínűtlenebb lesz.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!