Előző
Következő
új cikk

Belföld

Csatáry: "Dögöljenek meg a vagonokban!"

Népszava-információ|2012. júl 28. 05:24
[A+ A-]
Szadista volt - vallották 1948-ban, Csatáry László perében a tanúk. Ez derült ki a pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézetében (ÚPN) a kassai gettó egykori parancsnokáról tegnap bemutatott dokumentumokból. A náci háborús bűnökkel gyanúsított és házi őrizetben lévő férfit, aki a múlt héten a Magyar Hírlapnak tagadta bűnösségét, annak idején Csehszlovákiában halálra ítélte a népbíróság.
A per teljes anyagát és az ítéletet korábban nem találták, csütörtökön azonban kiderült, hogy azt az ÚPN pozsonyi levéltárában őrzik. A tanúvallomások azt bizonyítják, hogy Csatáry "túlteljesített" és szerepet játszott 11839 ember deportálásában, akiknek nagy részét Auschwitzba szállították.

A transzportokba, állítólag a német hivatalok akarata ellenére, Csatáry betegeket is besorolt - idézett tegnap a perdokumentumban található vallomásokból Andrej Podolec, a Nemzeti Emlékezet Intézete kutatási részlegének igazgatója. A per egy másik tanúja, Fridrich Alexander azt vallotta a parancsnokról: a volt csendőrtiszt megfenyegette, hogy lelövi, amikor meg akarta akadályozni, hogy betegeket is a transzportba soroljanak. Fridrich vallomása szerint tiltakozására Csatáry azt válaszolta: "Dögöljenek meg a vagonokban!"

A 97 éves Csatáryt a kassai gyűjtőtáborban elkövetett cselekményei miatt Efraim Zuroff, a Simon Wiesenthal Központ vezetőjének feljelentése alapján a múlt héten Budapesten vették őrizetbe. Az üggyel kapcsolatban tegnap a The Economist magyar informátoraira hivatkozva azt írta, a kommunizmus összeomlása óta nem emlékeznek olyan rossz légkörre, mint amilyen most tapasztalható Magyarországon. A lapnak Ungváry Krisztián történész azt mondta: a kormány támogatja az összes olyan kísérletet, amely Horthy és követői rehabilitációjára irányul, miközben antifasiszta írókról és költőkről nem emlékeznek meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!