Előző
Következő
új cikk

Belföld

Koldusbot vagy vándorbot

Népszava|2012. júl 28. 05:21
[A+ A-]
Bábuként kezeli a fiatalokat a kormány - jelentette ki tegnap a szocialista Demeter Márta. A politikus szerint ezért korlátozzák mostantól hallgatói szerződésekkel a továbbtanulókat, ahelyett, hogy munkahelyeket biztosítanának számukra. A szintén MSZP-s Winkfein Csaba úgy véli, azonnal cselekedni kell, hogy a fiatalok visszajöjjenek külföldről, mert ha az elvándorlás folytatódik, nem lesz, aki adót fizessen ebben az országban.
Karámba terelték a fiatal bárányokat, és a farkas ígéri, hogy vigyáz rájuk - így próbálta a jelenlegi helyzetet érzékeltetni tegnap Demeter Márta, az MSZP elnökségi tagja. A politikus szerint az Orbán-kormány bábuként kezeli a fiatalokat, a továbbtanulókat hallgatói szerződésekkel korlátozza, pedig ha megfelelő munkahelyeket biztosítanának a friss diplomásoknak, nem akarnának annyian külföldre vándorolni. Demeter kiemelte, a pályakezdők ebben az országban kívánnak boldogulni, igenis szeretnének gyereket vállalni, ám ehhez megfelelő feltételeket kell teremteni. Az elnökség tagja úgy vélte, nem szabadna a fiatalokat elriasztani.

Jelenleg több mint félmillióan, a munkaképes korú lakosság tíz százaléka dolgozik külföldön, akik így az adójukat sem a magyar államkasszába fizetik - fogalmazott Winkfein Csaba, aki szintén elnökségi tag. Hozzátette, azonnal cselekednie kellene a kormánynak, mert ha az elvándorlás folytatódik, végül nem lesz aki adót fizessen az országban. De ha nincs munkahely, megfelelő bér, sőt, a pályakezdők számára csökkentett minimálbért kínálnak, továbbá nem indítanak bérlakás-programot, nem lesz vonzó itthon maradni. Ráadásul sokkal kevesebben tanulhatnak tovább, mint a korábbi élvekben és bár Orbán Viktor szavakban tandíj-ellenes, olyan rendszert vezettek be, ami elsősorban a jómódúaknak kedvez. Winkfein az oktatási államtitkárt idézve azt hangoztatta: Hoffmann Rózsa szerint erkölcsi kötelessége a fiataloknak itthon maradni, ám a pályakezdőket a hallgatói szerződés nem riasztja majd el attól, hogy friss diplomásként külföldre szegődjenek. Megfelelő fizetésből ugyanis képesek lesznek törleszteni, amit egyetemi, főiskolai éveik alatt rájuk költött az állam, 'oszt jónapot! - tette hozzá, Orbán korábbi kijelentésére utalva.

Koldusbot vagy vándorbot - Winkfein szerint a magyar fiatalok számára ma ez a választék. A politikus lapunknak azt mondta, ezekben az ügyekben kedden Ágh Péter, a Fidelitas elnöke segítséget kért a miniszterelnöktől, hiszen a Fidesz ifjúsági szervezete is tudja, mekkora a baj. Orbán azonban kijelentette: a választást 2014-ben is meg kell nyerni, és a Fidelitasnak az az első számú küldetése, hogy segítsen a fiatalok megszólításában. "Szép dolog a hosszú távú terv, karrier, megfontolás, okosság, de a holnap reggeli melót el kell végezni. A holnap reggeli meló pedig az, hogy fel kell készülni a választásra, meg kell nyerni, le kell győzni az ellenfelet". Winkfein úgy vélte, ha nem lép a kabinet, Orbán hiába várja, hogy öt-hat év múlva nagy tömegben jönnek majd vissza Magyarországra azok a fiatalok, akik külföldre mentek pénzt keresni vagy pusztán kalandvágyból.

A szocialista politikus azonnali gazdaságpolitikai váltást sürgetett, és úgy gondolja, az ellenzéki pártnak kötelessége jelezni, hol és mi a gond. Elmondani, hogy az egykulcsos adó miatt keletkező veszteségből munkahelyeket lehetne teremteni, illetve oktatásra, egészségügyre, a családok támogatására költeni. Az MSZP ezzel kapcsolatban már nyújtott be indítványokat, amelyeket azonban a Fidesz leszavazott. A szocialisták elnökségi tagja szerint ha Orbán képtelen a gazdaságpolitikai fordulatra, akkor 2014-ben majd megteszi azt az MSZP. Winkfein azt is elmondta, pártja fiatalokkal egyeztetve őszre olyan programot dolgoz ki, amely segíthet abban, hogy csökkenjen, illetve visszaforduljon a jelenlegi kivándorlási tendencia.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!