Előző
Következő
új cikk

Belföld

Konzultációs kérdőíveket daráltak le

Népszava|2012. júl 28. 05:18
[A+ A-]
Személyesen semmisített meg tegnap egy gyáli hulladékzúzóban a tavalyi szociális konzultáció kérdőívei közül néhányat Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vezetője. A több mint egymillió visszaküldött iratot, melyen a válaszadók politikai véleményével kapcsolatos, különösen védett adatok szerepeltek, eddig az Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala őrizte és kezelte.
Az adatokat Jóri András, egykori adatvédelmi biztos szerint jogsértően gyűjtötték, emiatt már tavaly elrendelte a kérdőívek megsemmisítését, ám a hivatallal vita, majd pereskedés kezdődött az ügyben. Időközben az adatvédelmi biztos intézménye megszűnt - emiatt az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított -, feladatát januártól a Péterfalvi vezette NAIH vette át. Péterfalvi felülírta elődje állásfoglalását és csak azon kérdőívek megsemmisítését rendelte el, amelyek visszaküldői aláírásukkal nem járultak hozzá adataik további kezeléséhez. A tegnapi híradásokból azonban nem derült ki egyértelműen, hogy csak ezeket vagy az összes ívet megsemmisítették-e.

Biztosan megmaradhatott viszont a Jóri által adatvédelmi aggályok miatt megtiltott Nemzeti Konzultációs Nyilvántartás. Utóbbiról Péterfalvi elmondta: a feldolgozás során el kellett választani a kérdőívekre adott válaszokat a kitöltő személyétől, így a válaszok most már csak statisztikai adatokként jelennek meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!