Előző
Következő
új cikk

Külföld

Letette az esküt a szerb kormány

Népszava|2012. júl 28. 05:56
[A+ A-]
Letette az esküt tegnap Ivica Dacic szerb kormányfő és kabinetje, így 82 nappal a parlamenti választások után, illetve 30 nappal azután, hogy a szocialista pártelnök kormányalakítási felkérést kapott Tomislav Nikolic államfőtől, hivatalba lépett a rendszerváltás utáni 12. szerb kormány. Bár közel három hónapig tartott a kormányalakítás, így is 32 nappal a törvényes határideje lejárta előtt összeállt a kabinet.
A májusi választások után úgy tűnt, hogy a Demokrata Párt lesz a koalíció fő ereje, de vezetője, Boris Tadic elnökválasztási veresége után a demokraták mögül kihátrált Dacic szocialista pártja, és a győztes elnök pártjával, a nacionalista Szerb Haladó Párttal közösen alakított kormányt, amelyet a Demokrata Párt, a Liberális Demokrata Párt, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga, a Szerb Megújhodási Mozgalom, a Szerbiai Demokrata Párt és a Vajdasági Magyar Szövetség nem támogatott a parlamenti szavazáson. A Dacic-kabinet a tegnap kora délutáni eskütétel után azonnal megtartotta első kormányülését is.

Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főbiztosa telefonon gratulált az új szerb kományfőnek megválasztása alkalmából. Aston hangsúlyozta az Unió együttműködési készségét a belgrádi kabinettel, amely elkötelezettséget vállalt az ország uniós törekvéseinek továbbvitelére. Dacic a szerb média képviselői számára is megismételte - kormánya egyik fő feladatának tekinti, azt, hogy Szerbia tovább haladjon az európai úton, de gazdasági fellendülés nélkül ez bizonyul egyszerű feladatnak.

Elmondta, abban állapodott meg az uniós főbiztossal, hogy a nyári szünetet követően azonnal találkoznak, augusztus végén vagy szeptember elején. A kormányfő, akinek csütörtökön kellett volna találkoznia Ashtonnal Brüsszelben, megerősítette, a találkozóra azért nem került sor, mert akkor még nem alakult meg a kormány, nem pedig az integráció mint program súlyánka csökkenése miatt.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!