Előző
Következő
új cikk

Belföld

Fél-ázsiai lesz a választási rendszerünk

Népszava|2012. júl 27. 19:48
[A+ A-]
Teljesen saját képére formálja a választási rendszert a Fidesz, amely már csak egyes elemeiben fogja tartalmazni a nyugat-európai parlamentáris demokráciákra jellemző vonásokat. A feliratkozásnak nevezett előzetes regisztráció bevezetésével kizárnák azokat a - jelenleg bizonytalan - választópolgárokat a parlamenti szavazásból, akik a voksolás előtti hetekben vagy napokban döntenének a pártok között.
Ez éppúgy Orbánék hatalmát betonozza be, mint például az egyfordulós választás vagy a győztes kompenzálása. A külhoni magyarok levélben is szavazhatnak majd.

Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni - mondta csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ülésén, ám a Fidesz választási rendszerről szóló legújabb elképzeléseit csak tegnap ismertették. Ez pedig tovább erősíti azt a gyanút, hogy hazánkban egy "félázsiai" típusú berendezkedés épül, amely egyre távolabb kerül a nyugati parlamentáris demokráciáktól.

A kormányfő az említett rendezvényen az "erő által" meghatározott "összefogásként" fogalmazta meg az általa elképzelt államberendezkedést, amelynek a legfontosabb tartópillére valószínűleg a Fidesz hosszútávú kormányzását biztosító új választási rendszer lesz. Ezt a gyanút támasztotta alá Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke tegnap a Magyar Nemzet cikkében, ahol kijelentette: a választási rendszer módosításának legfőbb célja, hogy "ne a bizonytalanok, hanem a biztos pártválasztók döntsék el a következő választást". Ennek legfontosabb eszköze a "választási feliratkozásnak" nevezett intézmény lesz, ami lényegében az "előzetes regisztráció", csak új nevet találtak neki. A legkönnyebben úgy befolyásolhatják a kormánypártok a következő parlamenti szavazás eredményét, ha előre eldöntik: ki vehet részt a voksoláson és ki nem. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint ugyanis a Fidesz vezet a biztos pártválasztók körében, míg a bizonytalanok aránya több, mint a választópolgárok fele. Az új választási szabályozás célja tehát az ellenzéki pártok jövőbeni, potenciális szavazóit megfosztani demokratikus jogaik gyakorlásától.

Minden a Fidesznek kedvez
- Az előzetes regisztráció távol tartja a bizonytalanokat
- A feliratkozás megkettőzi a költséges kampányt
- Szavazati jogot kaptak a külhoniak, a Fidesz számít a voksaikra
- A levélben szavazással segítik a külhoniak dolgát
- Itthon rövidebb lesz a kampányidőszak
- Több kopogtatócédulát kell gyűjteni rövidebb idő alatt
- A választókerületeket úgy rajzolták át, hogy az a kormánypártnak kedvezzen
- Az egyfordulós választási rendszer nehezíti az ellenzéki együttműködést
- Töredékszavazatokkal kompenzálják a győztes egyéni jelöltet is
- Arányaiban több lesz az egyéni képviselő, ez az ismertebb fideszeseknek kedvezhet
- Az ellenzék nélkül, egyedül dolgozta ki a Fidesz a választási szabályokat
Ezt a célt szolgálta már az új választójogi törvény, amelyet tavaly decemberben fogadtak el, és szintén a Fidesz győzelmi esélyeit hivatott javítani például a választókerületek átrajzolásával, a rövidebb kampányidőszakkal vagy épp az egyfordulós rendszerrel. A tervezett eljárási törvényben az előzetes regisztráció arról szólna, hogy három hónappal az országgyűlési választások előtt minden állampolgárnak, aki részt akar venni a voksoláson, írásban jeleznie kellene szándékát. A választói névjegyzéket eddig a népesség-nyilvántartás adatai alapján állították össze, így a voksolásra minden, 18. évét betöltött, állandó magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgár jogosult volt. Mivel azonban a - kettős állampolgárságot megszerző határon túli magyarok szavazataira számító kormánypártok - az állandó lakcím feltételét kivették a jogszabályból, számukra mindenképpen szükséges a regisztráció. Ez azonban nem magyarázta, hogy miért akarják ezt a hivatali procedúrát a Magyarországon élőkre is rákényszeríteni.

A Fidesz egyik elnökségi tagja a Népszabadságban a regisztrációt korábban "intellektuális cenzusnak" nevezte, szerinte ez egy "minimálisan elvárható gesztus egy aktív, tudatos választótól". Ezzel egyértelművé vált, hogy a kormánypártok a választópolgárok többségét - pontosabban azokat, akik csak a választások előtti napokban döntenek arról, hogy melyik pártot akarják támogatni - nem csak lenézik, hanem jogaikat is csorbítani akarják.

Kósa Lajos szerint a "feliratkozás" és a regisztráció nem ugyanaz, mert utóbbi "passzív részvétel", előbbi pedig "aktív választói magatartást" követel meg. Ennek a kijelentésnek azonban nincs értelme, hiszen tartalmilag ugyanarról van szó. Orbán Viktor a Kossuth Rádióban tegnap azt mondta: már csak arról van vita, hogy a feliratkozók számára kötelezővé tegyék-e a részvételt a választásokon. Ez a jelenleg bizonytalan szavazókat még jobban elriaszthatja a regisztrációtól, viszont erre a határon túli szavazókat nem kötelezheti, hiszen a magyar állam ott nem léphet fel hatóságként.

A kormányfő más módon is vonzóvá tenné a voksolást a határon túli magyarok számára: ésszerű megoldásnak nevezte a levélben történő szavazás általánossá tételét. Tehát miközben a személyes, hivatali megjelenést megkövetelő feliratkozással "aktivitást" várnak el a Magyarországon élő választópolgároktól, addig a kettős állampolgársággal rendelkező, külföldön élő szavazók csak regisztrálni kell, voksukat postán is feladhatják. Ez a megoldás ráadásul magában rejti a választási csalások lehetőségét is, hiszen nem lesz lehetőség a szavazási folyamat ellenőrzésére. Korábban, még ellenzékben a Fidesz nem támogatta ezt a megoldást.

További hátrányt jelenthet az ellenzéknek, hogy a választói feliratkozás lényegében megkettőzi a költséges választási kampányt. Ráadásul Orbán Viktor a közelmúltban felvetette: a nehéz gazdasági helyzet miatt meg kellene szüntetni a pártok költségvetési támogatását. Mivel a Fidesz gazdasági holdudvara önmagában is biztosíthatja a kormánypártok finanszírozását, a megnövekedett kampányköltségek csak a demokratikus ellenzék pártjait küldenék padlóra.

Visszaüthet a feliratkozás

A körvonalazott regisztrációs intézménynek legfeljebb csak egyes elemei ismertek az európai demokráciákban, összességében ilyen feltételekkel kialakított "választási feliratkozásra" nincs példa - mondta tegnap László Róbert. A Political Capital elemzője szerint a Fidesz jelenleg úgy véli: a bizonytalan, politikailag inaktív választók távol tartásával növelni tudja saját esélyeit a következő választáson. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy bejön a számításuk: 2014-ig épp a korábbi kormánypárti szavazók válhatnak közönyössé, míg a leváltó hangulat felerősödhet.

A világban másképp csinálják

- Franciaországban ismert az előzetes regisztráció fogalma, de ott ez mást jelent. Ott minden 18. életévét betöltött személyt automatikusan regisztrálnak a helyi választási listára. Ugyanakkor minden választó, aki az adott választókörzetben 6 hónapnál hosszabb ideje tartózkodik, vagyis megváltozik a lakcíme, születési helyének és idejének bejelentésével regisztrálnia kell magát az új választási listán. Ez utóbbit minden évben felülvizsgálják.

- Az Egyesült Államokban a regisztrációval nem a választókat akarják "kiszűrni", hanem azért van szükség rá, mert nincs központi lakcímnyilvántartás. Egyes államokban akéár a választás napján is lehet regisztrálni. Lehetséges interneten is regisztrálni, de gondoltak a diákokra, sőt, a hívő amerikaiakra is, hiszen iskolákban, templomokban is lehetővé tették az ügyintézést.

- Ausztráliában mindenkinek kötelező a regisztráció 18 év felett, így ez az előírás nem befolyásolja a választási részvételt. Egyébként a hatóságok nem büntetik azt, aki elmulasztja a nyilvántartásba vételt.

- Németországban automatikusan részt vehet a parlamenti választáson minden 18. életévét betöltött fiatal. A tartományi választáson már 16 éves kortól lehet voksolni, külön regisztrációra tehát nincs szükség.

Antidemokratikus Orbánék ötlete

- Az MSZP nemzetközi fórumokhoz és a magyar közvéleményhez fordul, ha a Fidesz bevezeti a választási feliratkozást - mondta lapunknak Molnár Zsolt. Az ellenzéki párt budapesti elnöke kijelentette, Európában ismeretlen ez a fajta előregisztráció, mert más országokban tudják, hogy ez az intézkedés szűkíti a demokráciát. Molnár arra emlékeztetett, hogy a kormánypárt az előző két évben lépésről lépésre építette le a demokratikus intézményeket, amelyeket kizárólag a kormánypártok érdekeit szem előtt tartva, senkivel sem egyeztetve formáltak át. A szocialisták szerint az ország polgárainak többségét "módszeresen rekesztik ki saját jövőjük alakításából", a "feliratkozás" meglebegtetése is ebbe a sorba illik. Az MSZP követeli, hogy az elképzelésről a kormány azonnal kezdeményezzen szakmai szervezetek, civil közösségek bevonásával széles körű szakmai vitát, és ezzel egyidejűleg ötpárti parlamenti egyeztetést.

- Az LMP szerint a tervezett rendszer hazugságokon nyugszik. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettese szerint hazugság, hogy a határon túli magyarok választójogának érdekében van szükség az előzetes regisztrációra. Az alaptörvény szerint minden állampolgár egyenlő, ezért mindenkinek a szavazata egyforma súllyal esik latba, demokráciában tehát nem lehet különbséget tenni a választópolgárok között - tette hozzá.

- A Demokratikus Koalíció (DK) antidemokratikusnak tartja az előzetes választási regisztráció bevezetését. Debreczeni József, a párt alelnöke szerint a jogállam minimálfeltétele az, hogy a népnek módjában áll megszabadulni a neki nem tetsző kormányzattól, az előzetes regisztráció viszont éppen ezt akarja kiküszöbölni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!