Előző
Következő
új cikk

A nap embere: Csernoviczki Éva!

Népszava|2012. júl 28. 19:28
[A+ A-]
Magyar szempontból szomorú szenzációval indult az olimpia úszóprogramja: a szombat délelőtti selejtezőben 400 m vegyesen összesítésben csak kilencedik lett Cseh László, így az olimpiai második, világ- és Európa-bajnok nem jutott be az esti nyolcas döntőbe. A reggeli kudarcot a dzsúdós Csernoviczki Éva fantasztikus győzelme feledtette és hozta meg egyúttal az első magyar érmet a londoni ötkarikás játékokon.
Cseh kiesése a londoni olimpia első meglepetése, hiszen éremesélyesként érkezett a brit fővárosba. Futamában jól kezdett, tartani tudta a tempót az olimpiák történetének legeredményesebb sportolójával, az amerikai Michael Phelpsszel. Afféle presztízspárbajt vívtak egymással, ami azonban a gyorsaság rovására ment, olyannyira, hogy a végül a célba valamivel előbb csapó Phelps nyolcadikként épphogy csak befért a döntőbe, ahonnan ugyanakkor Cseh kiszorult - 7 századdal. A folytatásban lesz módja javítani a rövidebbik vegyesszámban és 200 m pillangón egyaránt.

Cseh mellett gyengén ment a 400 m vegyes másik magyar indulójának, Verrasztó Dávidnak, az idei debreceni Eb második helyezettjének is, aki 4:18.31 másodperc alatt ért célba, ezzel pedig csupán a 22. lett.
A negatív sorozat a női 100 m pillangón is folytatódott, ahol a magyar csapat, egyúttal a női úszómezőny legfiatalabbja, a 15 éves Szilágyi Liliána - a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó, Gyarmati Dezső unokája - egy percen kívüli idővel (1:00.34) ért célba, s jócskán elmaradt egyéni legjobbjától 34. lett.
A pozitív fordulatot Kis Gergő hozta meg, aki futamát - a vele gyakorlatilag egyszerre célba érkező dél-koreai címvédő, Park Te Hvan kizárása nyomán - megnyerte, s összesítésben a negyedik eredmény (3:46.77 p) birtokosaként került az esti fináléba.

A 2009-es világbajnok Hosszú Katinka 400 m vegyesen a harmadik legjobbnak bizonyult (4:33.77 p) biztató versenyzéssel, míg Jakabos Zsuzsanna (4:37.37) elmaradva a várakozástól csupán a kilencedik lett, és nem lehet ott a fináléban.
Kiemelkedően teljesített ugyanakkor Gyurta Dániel "kiegészítő" számában, 100 m mellen: a 200 méteres táv olimpiai ezüstérmese, világ- és Európa-bajnoka futamát 59.76 másodperces nagyszerű országos csúccsal nyerte, s összesítésben negyedikként menetelt tovább az esti elődöntőbe. A korábbi, 1:00.23 perces magyar rekordot 2011. július 24-én érte el a sanghaji világbajnokságon.
A nyitónap zárószámában a női 4x100 méteres gyorsváltók viaskodásába érdemben nem tudott beleszólni a magyar kvartett: a Mutina Ágnes, Verrasztó Evelyn, Risztov Éva és Dara Eszter alkotta négyes 3:44.79 perces ideje csak a 15. pozícióhoz volt elegendő.

Csernoviczki Éva bronzérmes!

A 25 éves magyar dzsúdós a bronzéremért a súlycsoport egyik legeredményesebb versenyzője, a világbajnok és kétszeres vb-második, Ázsia-bajnok japán Fukumi Tomoko ellen lépett tatamira, aki eddigi három találkozójukat megnyerte. Fukumi három győzelemmel jutott az elődöntőbe ahol egy győztesnek tűnő meccset elvesztve jutott a bronzmeccsig. A tavaly világbajnoki bronzérmes, a 2008-as pekingi olimpián pedig hetedik helyezett Csernoviczki első találkozóját megnyerte, a negyeddöntőben kikapott, majd a vigaszágon ismét győzött.

Az ExCeL központ cselgáncstermében telt ház, ötezer néző előtt akció nélkül telt el az első két perc. Az összecsapás felénél a japánt megintették a bírók. Egy perccel a vége előtt az ellenfél indított egy támadást, amit Csernoviczki megkontrázott, de a földharcban nem szerzett pontot. Negyvenöt másodperc volt hátra, amikor Csernoviczkit is figyelmeztették. A hátralévő időben nem történt akció, következett a háromperces, az első pontig tartó hosszabbítás, melynek elején a japán nekiugrott Csernoviczkinek, aki azonban jól védekezett. A vezetőbíró ekkor elküldte szőnyeg mellől edzőjét és édesapját, Csernoviczki Csabát, a tatabányai dzsúdós pedig szinte rögtön ezután egy ippont érő dobással kiharcolta a győzelmet.

A Csernoviczki Éva a magyar cselgáncssport nyolcadik érmét szerezte, s az ötödik bronzot. Legutóbb húsz éve, az 1992-es barcelonai olimpián állhatott fel magyar dzsúdós a dobogóra.

"Mindenképpen érmet akartam szerezni" - nyilatkozott boldogan Csernoviczki Éva, aki felidézte, hogy a negyeddöntőben elvesztett találkozó után csaknem elájult, és kellett fél óra, hogy jobban legyen. "Világversenyen bronzmérkőzésen még sosem tudtam japán cselgáncsozó ellen nyerni, nagyon örülök, hogy ez éppen az olimpián sikerült. Az ellenfelem a világranglista-vezető, s korábban még soha nem győztem le. Az indításai nem voltak veszélyesek, az volt a lényeg, hogy magamra figyeljek. A hosszabbításra nem fáradtam el fizikailag, de még inkább kellett koncentrálnom."
A győztes dobásról elmondta, hogy ezt beszélték meg edzőjével, egyben édesapjával, mert az előző mérkőzésen a román versenyző is így győzte le Fukumit.
"Remélem, ez az érem lendületet ad a többieknek is. Nagyon jól sikerült a felkészülésünk, már holnap folytatódhat az éremszerzés" - mondta.
Csernoviczki Csaba elárulta, azért küldték el a szőnyeg mellől, mert nagyon kiabált:
"Azt kifogásoltam, hogy a japán passzív, inteni kellene. De jót tett, hogy elküldtek, Éva plusz adrenalint kapott ettől, és odavágta a japánt."

Hidvégi megelőzte Berkit, esély a fináléra

Hidvégi Vid pillanatnyilag a harmadik, a kétszeres világbajnok Berki Krisztián pedig az ötödik helyen áll lólengésben a londoni olimpia férfi tornászversenyének szombati selejtezőjében, és mindkettőjüknek komoly esélyük van, hogy bekerüljenek a jövő vasárnapi nyolcas döntőbe.

Előzetesen Berki és a brit Louis Smith számított esélyesnek. A hazai versenyző 15,800-cal nyitott, majd a francia Cyrill Tommasone is szép gyakorlatot adott elő (15,333). Az olasz Alberto Busnarinak sikerült még a bűvös 15 pont fölé jutnia (15,058). Ezt követően jött az a vegyes csoport, amelybe a két magyar indulót sorolták. Az első olimpiáján fellépő Hidvégi nem izgult, és egy komoly 15,100-et tornázott, amivel a harmadik helyre ugrott. Jött Berki, a szám világ- és Európa-bajnoka, aki azonban egyszer csúnyán szétnyitotta a lábát, emiatt komoly tizedektől esett el, így meg kellett elégednie 15,033-mal, ami pillanatnyilag az ötödik helyre jó.

Tekintettel arra, hogy a selejtező csak későn este ér véget, elvileg még egyikőjük sem érezheti magát biztonságban a döntőt illetően, de mivel "papíron" kevés komoly lólengés-specialista van hátra, bizakodhatnak.
A fináléba nyolcan jutnak be, de egy országot legfeljebb ketten képviselhetnek.

Harcsa bejutott a nyolcaddöntőbe

Harcsa Zoltán bejutott a nyolcaddöntőbe a londoni olimpiai férfi ökölvívótornájának 75 kg-os súlycsoportjában, miután szombaton pörgős mérkőzésen 16-13-ra legyőzte a venezuelai José Espinoza Menát. Nagy iramban kezdődött a csata, mindkét öklöző bátran támadott, az első menetet 5-4-re a 19 éves, ifjúsági olimpiai bronz- és junior Európa-bajnoki ezüstérmes Harcsa nyerte. A második három percben a venezuelai kicsit aktívabb volt, ami elégnek bizonyult az egyenlítésre (8-8).
A záró felvonás elején a venezuelai, később viszont Harcsa volt jobb. Az első olimpiáján szereplő magyar több komoly ütést is bevitt, majd magabiztosan őrizte előnyét. "Sokkal könnyebb meccsre számítottam, időnként erőlködtem, de összességében én voltam a jobb. Az első menetet "ikszesnek" éreztem, a másodikban a venezuelai volt a jobb, a harmadikban viszont egyértelműen én" - nyilatkozta az MTI-nek Harcsa Zoltán.