Előző
Következő
új cikk

Belföld

Újabb per készül a vörös csillag miatt

Népszava|2012. júl 31. 05:27
[A+ A-]
A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak azok a demonstrálók, akiket a Kossuth téri József Attila-szobornál tartott vasárnapi tüntetésről állítottak elő. A résztvevőket - akik vörös csillagos szórólapot emeltek a magasba - kihallgatták, majd hazaengedték a V. kerületi rendőrkapitányságról.
A rendőrség közlése szerint önkényuralmi jelkép használata elkövetésének gyanúja miatt volt szükség az előállításra. A vasárnapi tiltakozást az Európai Baloldal Barátai nevű Facebook-csoport szervezte. A József Attila-szobornál a költő verseit olvasták fel, valamint megemlékeztek Sallai Imre és Fürst Sándor kivégzésének 80. évfordulójáról.

Vörös csillagos szórólapot, amelyen egyébként Che Guevara és József Attila képe is szerepelt, összesen heten emelték a magasba a demonstáción, mások mellett Vajnai Attila, a Munkáspárt 2006 elnöke és Nyári Zsolt, a Zöld baloldal szóvívője, akiket öt másik társukkal együtt rendőrségi autóval elvittek a helyszínről. Később Nyári a Facebookon tudatta, hogy szerencsésen hazaérkezett a kapitányságról. Azt írta, hogy a "rendőrök segítőkészek, kedvesek, illedelmesek voltak, csak és kizárólag a parancsnok nem volt a helyzet magaslatán, aki parancsba adta előállításunkat". Hozzátette: "Irány Strasbourg".

A magyar államot márciusban jogerősen elmarasztalta az Emberi Jogok Európai Bírósága azért, mert büntetőeljárást indított ötágú vörös csillag nyilvános használata miatt. A strasbourgi testület 6400 euró kártérítést és perköltséget ítélt meg Fratanolo Jánosnak, a Magyarországi Munkáspárt 2006 korábbi elnökének, akinek az ítélet szerint megsértették szabad véleménynyilvánításhoz való jogát azzal, hogy a vörös csillag nyilvános használata miatt büntetőeljárás indult ellene. A magyar állam februárban ugyan fellebbezett az ítélet ellen, de ezt a strasbourgi bíróság elutasította.

Bár a magyar állam végül kifizette a kártérítést, a parlamenti többség határozatában kinyilvánította, nem ért egyet a strasbourgi vöröscsillag-perben hozott ítélettel, és kitart az önkényuralmi jelképek használatának szankcionálása mellett. Sőt, Navracsics Tibor igazságügyi miniszter előterjesztése alapján úgy határoztak, hogy a kártérítés összegét a pártok költségvetési támogatásából vonják le, és a jövőben mindig a pártoknak kell állniuk a kártérítést, ha Magyarországot az európai emberi jogi bíróság az önkényuralmi jelképek használatának tiltásáért elmarasztalja.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!