Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Kioktató

Népszava|2012. aug 2. 06:00
[A+ A-]
Népünk egyik nagy tanítómestere ismét oktatott. Demokráciára, természetesen. S bár Navracsics Tibor egy ellenzéki képviselőnek a nemzeti konzultációról feltett konkrét kérdéseire adott általános és kioktató választ, szavai azért sokatmondóak. A kulcsmondat az lehet, miszerint "a választópolgárok azért küldtek bennünket az Országgyűlésbe, hogy az emberek érdekeit képviseljük". Vitatkozni aligha lehet e kijelentéssel. Ám az már meggondolandó, hogy vajon a zemberek érdeke-e, ha futószalagon gyártanak törvényeket, sőt az alkotmányt is megváltoztatják. Természetesen mindent úgy, hogy az népünk szeretett vezére és pártja érdekeit szolgálja.

Most az egyszer tegyük fel, hogy azok a választópolgárok, akik kétharmados parlamenti többséget teremtettek a mai hatalomnak, mindennel elégedettek. És úgy vélik, hogy valóban az ő érdekeiket képviselik. Például az alaptörvénynek azzal a paragrafusával is, mely szerint "minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy... választó és választható legyen". Idáig eljutva mintha némi ellentmondás lenne felfedezhető Navracsics kioktatása és az alaptörvény, valamint Orbán Viktor azon terve között, hogy a választási részvételt előzetes regisztrációhoz kössék.

Az is elég nagy baj, hogy a zemberek érdekeinek képviselői úgy gondolják, egy alacsonyabb szintű jogszabállyal - vagyis a választási eljárási törvény megváltoztatásával - korlátozhatják az alaptörvény biztosította jogokat. De az már egészen égbekiáltó, hogy a miniszterelnök-helyettes kioktat a demokráciából, amelyet saját pártja igyekszik korlátozni, szűkíteni. Hiszen nemzeti konzultáció - sok-sok millióért - az jöhet, mert ott azt lehet kérdezni a (félrevezetett) emberektől, amit mi akarunk. És a válaszokat is úgy használhatjuk, ahogy tetszik. A parlamenti választás viszont veszélyes dolog. Ott nincs kérdés, csak vélemény-nyilvánítás. Az eredménye pedig kétséges lehet. Azon tehát csak az vehessen részt, aki teljesíti hozzá az általunk szabott feltételeket.

Így működik az a demokrácia, amelyről Navracsics Tibor azt állítja, hogy egyre erősebb lábakon áll. Miközben csak a kétharmad uralma erősödik. Ilyen helyzetben azonban legalább nem kellene kérkedni a demokráciával.