Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Fából négyszögletű vaskarika

Népszava|2012. aug 2. 06:05
[A+ A-]
Újabb koncot vetett Orbán a hozzá húzó szakszervezeti tömörülésnek. A kormányfő kedvezően fogadta a Munkástanácsok ötletét, hogy a dolgozók tulajdonrészhez juthassanak állami cégekben. A szabadalom az egykori Jugoszláviát illeti. Titóék találták ki a "munkás önigazgatást", ami a kor unortodox gazdaságpolitikai főáramának, a "szocialista tervgazdálkodásnak" volt egy nem kevésbé unortodox mellékhajtása. Az eredmény ismert. Az összefércelt államszövetséget nem annyira a munkások "igazgatta" állami vállalatok, mint inkább a dalmát tengerpart idegenforgalma, Szlovénia és a több százezer Nyugat-Európában dolgozó jugoszláv vendégmunkás tartotta el.

Az elmúlt két év tapasztalatai és az új munkatörvénykönyv arra figyelmeztetnek, hogy Orbán számára a munkavállalók nagyjából annyira fontos partnerek, mint a panelprolik, a lusta munkanélküliek, akik nem hajlandók dolgozni, pedig nincs is munkalehetőség vagy a szimuláns fogyatékosok, akiknek csak újra kellene növeszteni a hiányzó végtagjaikat, újra kellene látniuk, mindössze ki kellene pótolniuk a hiányzó fél tüdejüket, gyomrukat, hogy visszatérhessenek az alig létező magyar munka világába. Ám ezek a félázsiai származékok még ennyire sem hajlandók!

Árulkodó jel, hogy az elképzelés jelenlegi formájában egyetlen stratégiai állami vállalatban sem kapnának tulajdont a "melósok". Kizárólag a kisebbségi állami tulajdonú cégekben nyílna erre lehetőség. Magyarán a dolgozók a vállalat stratégiai döntéseibe nemigen szólhatnának bele. Mert az aligha kétséges, hogy dolgozói részvényeket csakis az állami tulajdonrész terhére kaphatnának a munkavállalók, mert ha nem így lesz, az a magántulajdon újabb semmibevételét jelentené. Arról nem is szólva, hogy érdekes helyzeteket teremthet, ha a dolgozói tulajdonrész birtokosai beleszólhatnak a cég érdemi ügyeibe. Egyszerre lesznek kénytelenek figyelembe venni a gazdasági kényszereket, a hatékony, nyereséges gazdálkodás követelményeit és a munkahelyek megőrzésének, a szociális biztonság szavatolásának kényszerét. Megint egy újabb kormányzati tündérmese: nesze semmi, fogd meg jól és fuss el vele.