Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Nemzeti zseblexikon 3.

Népszava|2012. aug 2. 06:10
[A+ A-]
Abortusz: olyan, vészhelyzetekben alkalmazott megoldás, melynek jogi kereteiről rendszerint férfiak döntenek, miközben a dolgok lényege mindig a nők testében és lelkében zajlik.

Életkorok: hajlamosak vagyunk kettévágni a világot, gyerekekre és felnőttekre, elfelejtkezve arról, hogy serdülőkor is, ifjúkor is van a világon. Bosszúból ők meg kettévágják a világot fiatalokra és öregekre, nem akarván tudni középkorosztályról.

Holokausztipar:
alantas kifejezés. Megértéséhez a Trianon-ipar és az 1956-ipar fogalmainak ízlelgetése szükséges. Az emberiség, úgy tűnik, hajlandó néhány személyt eltartani a történelem kutatása céljából. Ha közülük valaki kutatási területként a holokausztot választja, ez az antiszemitákban frusztrációt kelt és gyalázkodást vált ki.

Ígéret: Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó. Először ígérgetnek, aztán betartanak.

Kettős mérce: saját magunknál természetes, mindenki másnál elfogadhatatlan hajlam arra, hogy az "én" vagy "mi" jobbnak látsszon, mint a "te" vagy "ti". Azt sem szeretjük, ha kettős mércénket mások kettős mércével mérik.

Nyugdíj: Öregségi biztosítás. A Nemzeti Együttműködés Rendszerében nyugdíjba küldik azokat, akik ezt nem szeretnék, és nem engedik nyugdíjasnak lenni azokat, akik ezt szeretnék.

Oktatáspolitika:
baloldali-liberális kormányzás esetén diákpárti és tanárellenes, jobboldali kormányzás esetén tekintélyelvű és diákellenes politikai gyakorlat, mely abból a feltevésből indul ki, hogy az iskolák életébe rendszeresen, kívülről be kell avatkozni, lehetőleg a tanárok, a szülők és a diákok megkérdezése nélkül.

Pekár:
politikus, aki korának legnagyobb íróit és költőit nemzetietlenségben, kozmopolitizmusban és felületességben marasztalta el. Ezek a költők és írók később bekerültek az iskolai tananyagba, Pekár Gyula pedig feledésbe merült. Minden kornak megvannak a maga Pekár Gyulái. Gyakorta ugyanazokat a szavakat használják száz év különbséggel.

Simicska: a kapcsolati tőkén alapuló leleményesség mértékegysége az 1 simicska. Az ún. "szocialista összeköttetés" 0,1 simicska, az országos átlag 0,001 simicska.

Szili: politikus-típus, aki úgy dönt, hogy a népszerűség, tekintély és köztisztelet helyett a politikai magányosságot választja. Lásd még: Pozsgay, Szűrös. A típus fejlődésének végállomása a szónok mögötti dobogó.

Szimmetria: a magyarországi jobboldal azon hajlama, hogy akkor és csak akkor bíráljon fasizmust és nácizmust, ha ugyanakkor, lehetőleg ugyanabban a mondatban a sztálinizmust vagy szocializmust is bírálhatja. Az ilyesfajta szimmetria-elv számára elképzelhetetlen, hogy hétfőn, csak úgy, antifasiszták legyünk, mert ma történetesen ez aktuális, miközben, mondjuk, csütörtökön antisztálinisták leszünk, mert akkor épp az lesz aktuális.

Szlovák: 1. szomszédnép. Létezésének transzcendens létjogosultságát a cseh sör adaptálásának képessége adja. 2. a szlovákok és magyarok Londonból, Washingtonból vagy Párizsból nézve ikertestvéreknek látszanak. Pozsonyból vagy Budapestről nézve kizárólag a különbségek tűnnek szembe.

Udvariasság: az a különös kenőanyag, amely gördülékenyebbé, olajozottabbá s főleg szebbé teszi hétköznapi életünk gépezetét. Jelenléte az életkorral egyenesen arányos. 30 év alatt csak nyomokban fordul elő.