Előző
Következő
új cikk

Belföld

Ön kibírná fogfájással fél évig?

Népszava|2012. aug 2. 05:25
[A+ A-]
El tudja képzelni, hogy fél éven át akut fogfájással éljen? Hogy csaknem egy hónapot kelljen várnia arra, hogy egy szakorvos egyáltalán megnézze és gyógyszert írjon fel a fájós fogára, és több mint 21 hetet arra, hogy kezeljék is? Mit érezne, ha mindez a fájdalomtól szenvedő gyermekével történik? Ami már-már elképzelhetetlennek hangzik, az a fogyatékkal élő gyermekek és szüleik mindennapi valósága Magyarországon, hiszen az egészségügyi ellátáshoz jutás számukra, úgy tűnik, igazi tortúra.
Te kibírnád fél évig - ezzel a kétségbeesett kérdéssel fordult a nyilvánossághoz egy édesanya, akinek 14 éves, középsúlyos értelmi fogyatékos kislányát akut fogfájással sehol sem látták az állami egészségügyben. Az kislány önellátásra képtelen, kommunikációja minimális, ám a nyár közepén többször is jelezte a róla éjjel-nappal gondoskodó édesanyjának: fáj a foga.

Az asszony azonnal a területi gyermekfogászati rendelőbe vitte a gyermeket, ahol kiderült, a kislány fogai sürgős ellátásra szorulnak. Csakhogy a gyermek fogyatékossága nem engedi az ébrenlétben való általános kezelést, speciális ellátásra van szüksége. Az állami egészségügyi intézményekben altatásos foghúzásra több, ám ilyen speciális körülmények között zajló fogmegőrző kezelésre országszerte elvileg csak 3 helyen van lehetőség a fogyatékkal élő kiskorúak esetében. Azért csak elvileg, mert ahová a körzeti fogorvos a beutalót adta, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati Klinikájára, ott elutasították az édesanyát azzal, hogy ugyan tavalyig a Tűzoltó utcai Gyermekklinikával közösen valóban végeztek altatásos fogászati ellátást, de ezt múlt novemberben "megtiltották", így ebben az intézményben már több mint fél éve nem látják el a fogyatékos gyermekeket.

Magyarán a körzeti fogorvos 8 hónappal az intézményi változás után is rossz helyre küldte a kislányt, akit a Semmelweis Egyetemről a Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjébe irányítottak. Csakhogy ott a gyermekkórház egy dolgozója telefonon azt közölte az édesanyával: az egész országban ők látják el a hasonló beteg gyermekeket, így műtéti időpont leghamarabb 2012 decemberére van - szeptember közepéig "a szabadságolások miatt" egyáltalán nem is végeznek operációkat -, a kislányt pedig fel sem veszik a várólistára addig, amíg nem fogadták a gyermeket. Csakhogy rendelésre augusztus 24-ére, azaz egy hónappal későbbre kaptak időpontot, mondván, majd ekkor megnézik a fájó fogú gyereket, antibiotikumot írnak fel neki, hogy a gyulladást csökkentsék, és végül felveszik a listára is.

Az édesanya képtelen volt belenyugodni, hogy a kislánya hetekig szenvedjen, ezért kutakodásba kezdett a kezelési lehetőségek után. Az országban még egy helyen, a Szegedi Orvostudományi Egyetem Klinikáján végeznek fiatalkorú fogyatékkal élőknél fogmegőrző beavatkozást, ám ott azt mondták: csak a Csongrád megyében lakókat láthatják el, és jelenleg amúgy is átépítés alatt van a műtő. Magánfogászati ellátásra nem telik a családnak, mivel a fogyatékkal élő gyermek 24 órás gondoskodásra szorul, így az édesanyja otthon maradt vele és a havi 30 ezer forintos ápolási díj minden "bevétele". Lapunknak azt is elmondta: a fogyatékossággal élő családokban általában csak az egyik szülő keres, így esélyük sincs a magán-, vagy akár külföldi egészségügyi ellátás igénybe vételére, ennek ellenére felkeresett magánkórházakat is, így végül megtudta, a gyermek 3 rossz fogának altatásban történő kezelése mintegy 300-350 ezer forintba kerülne.
Az édesanya betegjogi képviselőhöz fordult, akinek közbenjárására a Madarász utcai Gyermekkórház Gyöngyösi úti rendelőjében augusztus 24. helyett egyetlen nap alatt kaptak időpontot, és a kislány felkerült a várólistára is.

Csakhogy még így is fél évet, pontosan 21 hetet kell várniuk arra, hogy a kislány a szükséges ellátáshoz jusson. Épp ezért az asszony az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz, az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz (OTH) és minden más, illetékesnek vélt szervhez, valamint Szabó Máté általános ombudsmanhoz is eljutatta panaszát, tapasztalatait, segítséget remélve nem csak saját gyermekének, hanem országszerte több tízezer sorstársának is. "Amit tehetek, hogy együtt sírok a gyermekemmel, és segítséget kérek Önöktől és mindenkitől aki csak él, a probléma felvetésében, bemutatásában, és amennyiben lehet, megoldásában" - írta a nyilvánossághoz intézett segélykiáltásban. Elhatározta, további lépéseket tesz gyermeke, sőt, a fogyatékossággal élő gyermekek ezrei, a fogyatékos emberek tízezreinek érdekében, ez ugyanis - mint lapunknak kiemelte - egyáltalán nem csak az ő egyedi ügyük.

Az ügyben megkerestük az állami egészségügyi ellátás igazgatási kérdéseiben felelős Gyógyszerészeti és Egészségügyi, Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézetet (GYEMSZI), valamint az OTH-t, ám egyelőre nem kaptunk választ kérdéseinkre.

Sokszoros sérülés


Alig egy hónappal azelőtt, hogy megszüntették a fogyatékos kiskorúak fogászati ellátását a Semmelweis Egyetem ominózus klinikáján, nyilvánosságra került az állampolgári jogok biztosának (ma alapvető jogok biztosa) jelentése, melyben az autizmussal és más fogyatékossággal élő betegek ellátásának helyzetét vizsgálta. Szabó Máté megállapította: hiába a kiemelt finanszírozás, a fogyatékossággal élők fogászati és más egészségügyi ellátása jelenleg nem megoldott. "A fennálló jogi helyzet ellentétes az egyenlő bánásmód követelményével, valamint az érintettek egészséghez, ezen belül az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés jogával összefüggő visszásságot okoz. (...) A tényleges hozzáférés akadályozottsága okán a fogyatékossággal élő gyermekek esetében pedig megállapítható a gyermek gondoskodáshoz és védelemhez való alapvető jogának sérelme" - írta az ombudsman.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!