Előző
Következő
új cikk

Belföld

Folytatódhat a nemzeti tudat(át)formálás

Népszava|2012. aug 2. 05:28
[A+ A-]
Együtt küzd az "egészséges nemzeti tudat" kineveléséért a Jobbik és a Fidesz az Erdélyi Magyar Ifjak(EMI) idei táborán, Borzonton.
Nem meglepő, hogy a romániai magyar és román sajtó által évek óta szélsőjobboldali jelzőkkel illetett, idén augusztus 8-tól 12-ig tartó fesztiválon több jobbikos politikus is részt vesz, és talán az sem, hogy két fideszes országgyűlési képviselő, Ékes Ilona és Kőszegi Zoltán is tiszteletét teszi. Viszont mindez a nyíltan antiszemita kuruc.info támogatásával történik, melynek betiltását nemrég éppen Orbán Viktor szorgalmazta.

A szervezők maguk sem titkolják a Jobbik és a Fidesz együttműködését. Mint az EMI honlapjáról kiderül, "egy asztalnál a Fidesz és a Jobbik", melynek a szervezők szerint "kiemelt célja, hogy az egyébként politikailag szemben álló feleket sikerüljön egy asztalhoz ültetni, egy valódi nemzetpolitikai műhelyt alakítva így ki". A táborban vélhetően 11.-én beszél mindkét fideszes. Kőszegi a "magyar nemzetpolitika két választás között" címmel a jobbikos EP-képviselő Balczó Zoltánnal tart közös előadást, két órával később pedig Ékes Ilona beszélget Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Néppárt elnökével a "választások évéről a Kárpát-medencében". Őket a Jobbik elnöke, Vona Gábor követi; mindez azért érdekes, mert a radikális pártelnök a Magyar Sziget Fesztiválon egy hónapja még arról beszélt, hogy a Jobbik és a Fidesz között "alapvető értékrendbeli különbség van", így minden közreműködés "hamis összefogás", és "szinte lehetetlen" közös programot megalkotniuk.

Ennek ellenére a Fidesznek mégsincs gondja azzal, hogy a hivatalos médiatámogatók egyike az antiszemitaságát vállaló kuruc.info; mint ismert, a washingtoni kongresszus júniusban levélben kérte Orbánt, hogy lépjen fel a terjedő magyarországi antiszemitizmus, így a Jobbik ellen is. Mire a kormányfő azzal hárított, hogy a magyarországi zsidóellenes hangok központja "egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült", és éppen onnan kellene megszűntetni, és ő ezt eddig hiába kérte az USA-tól.
A táborban Nyirő József nyilas írót is népszerűsítik majd: Takaró Mihály irodalomtörténész "A székelyek Mikszáthja" címmel tart előadást a Hitlert is éltető íróról.

Az újratemetése mellett kiálló, Magyarország és Románia között diplomáciai botrányt is kiváltó Kövér László egyébként hivatalos volt a tavalyi táborba, de kifogásolta, hogy nem hívták meg Szász Jenőt, az erdélyi Magyar Polgári Párt azóta lemondott elnökét, így ő sem ment el. A szervezők idén meg sem hívták.
A tusványosi szabadegyetem egyik alapítójaként ismert Toró T. Tibor egyébként nem lát problémát a Jobbik és a Fidesz közös fellépésében. Mint lapunknak elmondta, a nemzetpolitikai felfogás jelenti az összefogó erőt, így a tábor "pártok fölött áll, nem feltétlenül jobbikos". A szervezők olyanokat hívtak meg, akik hajlandók a párbeszédre - mondta.

A Fidesz egyébként sokak szerint azért sem riad vissza a Jobbikkal közös rendezvényektől, mert 2014-re az egyetlen olyan partnere lehet, akivel koalícióra léphet.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!