Előző
Következő
új cikk

Belföld

Bármeddig szórakozhat a Médiatanács

Népszava|2012. aug 2. 05:18
[A+ A-]
Bármeddig húzhatja a Klubrádió ügyében két hete hozott ítélet értelmezését a médiatanács - tulajdonképpen ez derül ki a lapunknak küldött válaszból. A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a médiatanács azon döntését, amelyben kizárták a 95.3 frekvenciára kiírt pályázatból a Klubrádiót. A testület számára viszont nem egyértelmű az ítélet, tanulmányozzák a döntést, de - mint írták - "a bíróság nem szabott meg határidőt a médiatanács számára az ítélet végrehajtására vonatkozóan."
Ugyan már két hét telt el a Fővárosi Ítélőtábla döntése óta, annak tartalmát még mindig nem sikerült értelmeznie a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. A bíróság hatályon kívül helyezte a médiatanács határozatát, amelyben kizárták a baloldali adót a 95.3 MHz frekvencia pályázatából. Ez az az adó, amelyen a Klubrádió hónapok óta csak ideiglenesen szólhat.

Ám még mindig nem tudni, kié lesz a frekvencia. Erre még tavaly írt ki pályázatot a médiatanács, amelyen a máig ismeretlen Autorádio Kft nyert, és a Klubrádió lett a második. A Klubrádió azonban formai hiányosságok miatt bírósághoz fordult az Autorádió Kft-t-vel szemben. A bíróság a baloldali adónak adott igazat, és alaki hibára hivatkozva kizárta a nyertest a pályázatból, emellett arra kötelezte a médiatanácsot, hogy hirdessen új győztest. A médiatanács viszont nem ezt tette, hanem újra felülbírálta a pályázatokat, és úgy döntött, ő viszont a Klubrádiót zárja ki a 95.3-as frekvencia pályázatából. Alaki hibára hivatkoztak, azt kifogásolták, hogy a pályázatban nem sorszámozták be a pályázati munka minden oldalát, és Arató András, a rádió vezetője néhány oldalt elfelejtett aláírni.

A Klubrádió fellebbezett a döntés ellen, az ítélőtábla pedig jogosnak ítélte a kifogásukat, és hatályon kívül helyzezte a médiatanács döntését. Vagyis a Klubrádió továbbra is versenyben van. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala viszont "tanulmányozza az ítélőtábla szóban forgó döntését". Lapunknak arra a kérdésére, hogy meddig húzhatják a végső állásfoglalást, azt a választ kaptuk, "a bíróság nem szabott meg határidőt a médiatanács számára az ítélet végrehajtására vonatkozóan." Vagyis bármeddig értelmezhetik a döntést. Azt is megjegyezték, a "médiatanács jelenleg nyári ülésszünetet tart."

A 95.3 frekvenciáért folytatott jogi harc fél éve tart, de a hatóság válasza alapján még csak sejteni sem lehet, hogy meddig tart. Ami biztos, a médiatanács mindent elkövet, hogy ez a frekvencia ne a Klubrádióé legyen, sőt, a baloldali adó sehol ne szólhasson. A Klubrádió egy másik, közösségi frekvenciát is nyert még az Országos Rádió és Televízió Testülettől. Ám ezt a döntést visszavonta a médiatanács, és egy új pályázatot írt ki. A bíróságon ez ügyben is nyert a Klubrádió, a frekvenciát mégsem kapta meg.

Hallgatnak a logók ügyében


Már több mint egy hete hallgat a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap a közmédia új logóiról. Az alaptól múlt héten arra kértünk választ, hogy mennyiért és kik csinálták az új jeleket, amelyeket egyébként múlt péntek, vagyis az olimpia megnyitója óta használják. Szerettük volna megtudni azt is, hogy miért van szükség a logók reklámozására, közterületi kihelyezésére, továbbá kik és mennyiért végzik ezeket a feladatokat. Válaszok azonban továbbra sincsenek.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!