Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Kapkodják a tehetősek az állampapírokat

Népszava|2012. aug 2. 05:45
[A+ A-]
Óriási az érdeklődés a lakosságnak szánt állampapírok iránt. Július végén a teljes lakossági államkötvény-állomány meghaladta a 717 milliárd forintot. Ez több, mint 50 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ilyen nagy mértékű növekedésre eddig nem volt példa.
Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. adatai szerint júliusban 72,2 milliárd volt a teljes lakossági állomány növekménye. Ebből a Kamatozó Kincstárjegyek mennyisége csaknem kétszeresére, 55,8 milliárdra emelkedett az előző havihoz képest. Az inflációkövető Prémium államkötvények állománya 6,5 milliárd forinttal nőtt, az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyekből 7,7 milliárd, míg a Féléves Kincstárjegyből 2,1 milliárdnyi kelt el az év hetedik hónapjában.

Az év elejétől júliusig a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 717,8 milliárd forintra emelkedett. Ez időszak alatt a 245 milliárdnyi lakossági állampapír-állomány növekményéből a Kamatozó Kincstárjegyek állományára 173,5 milliárd, míg az egy és kétéves Kincstári Takarékjegyek együttes állományára 31,1 milliárd forint jut.

Az inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény ebből 34,2 milliárdot tett ki. A termék teljes állománya már meghaladta a 200 milliárd forintot, ami különösen egy hosszabb lejáratú állampapír esetében bíztató. Az új Féléves Kincstárjegyből összesen 6,2 milliárdnyit értékesítettek, a termék piaci bevezetése óta eltelt három hónapban.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!