Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Teltháznál játszott a világhírű G3

Népszava|2012. aug 2. 14:53
[A+ A-]
Másodszor élvezhettük tegnap este a világhírű gitárvirtuóz-projekt, a G3 koncertjét Budapesten: Joe Satriani, Steve Vai és Steve Morse az Arénában teltház mellett szaggatta a húrokat. Három és fél órás egocentrikus zúzás, de egy új zenei világ részesei is lehettünk.
2004 után másodszor tért vissza Budapestre a világ túlzás nélkül leghíresebb gitárformációja, a G3: Steve Vai és Joe Satriani zsenialitását ezúttal Steve Morse egészített ki.

A sztori még az 1970-es évek elején indult, amikor - nem kifejezetten a rockzene otthonaként ismert - New Yorkban két olasz-amerikai fiatal Jimi Hendrix és a Led Zeppelin hatására elkezdték egymást gitározni tanítani egy konyhában. Bár pontosabb, ha azt mondjuk, az '58-as születésű Joe Satriani oktatta cimboráját, a '60-ban született Steve Vai-t. Ez már nem a '60-as évek "ragadj meg egy gitárt és játssz" korszaka volt, amikor a klaszikus zenei hangszertanulás, vagy a kottaolvasás szinte szégyennek számított a zenészek között. A két fiatal részben autodidakta módon, részben a rockzenét már idejekorán rugalmasan kezelő amerikai zeneakadémiák vendégszeretetét élvezve lettek vérprofik: majd' 20 éven át napi 8-14 órában gyakoroltak és tanultak, lényegében mindent elsajátítottak a modern rockgitárról. Ugyan Satriani serdülő kora ellenére a gitároktatás kiválósága is lett a '80-as évekre, barátja karrierje egy időre elhomályosította a tehetségét: a ragyogó Steve Vai 18 éves korában azzal lepte meg Frank Zappát, a botrányos zsenit, hogy valamennyi Zappa-szerzeményt lekottázta. Mire a mester meghívta zenekarába, ahol az ifjú gitárkülönc 6 éven át játszott, és olyan koncerttapasztalatokat szerzett, hogy a '80-as évek közepére David Lee Roth (a Van Halen énekese) bandájával, majd a Whitesnake-kel játszhatott. Nagy sikerek következtek. Az extravagáns Vai sikere irányította a rivaldafényt végül Satrianira, aki többek között olyan nagy sikerű gitárosoknak lett mestere, mint Kirk Hammett, a legendás Metallica szólógitárosa.

Vai és Satriani tehetségét nemcsak a közönség, a rockzenész-társadalom is tisztelettel fogadta, így megalkották a cseppet sem szerény G3-projektet. Ennek lényege, hogy ketten két-három évente, egy harmadik, ugyancsak nagy tekintélynek és népszerűségnek örvendő gitárossal közös világturnéra indulnak. Az elmúlt években csatlakozott már hozzájuk többek között Brian May a Queen-ből, John Petrucci a Dream Theaterből, vagy - mint la 2004-es budapesti koncerten - Robert Fripp a King Crimsonból. A turnékon pedig virtuóz hard-rock zenéjükkel mindent kihoznak a gitárokból.

Így történt ez szerda este is a Deep Purple kiváló képességű utolsó gitárosa, Steve Morse társulásával. (Aki egyébként a Purple-be is Satriani ajánlásával került, és valóban új életet lehelt a nagy nevű zenekarba.) Három és félórán át szaggatták a húrokat a teltházas Arénában, ahol a szerencsések meghallgathatták, hol tart napjainkban a virtuóz gitárzene. A fanyalgók persze mondhatják a koncert után, a rengeteg szóló és gitáreffekt kellő akusztikus ellenpontozás nélkül öncélú magamutogatássá válhat. Ám fontos hozzátenni: ez a koncert messze nem csak öncélú "virgázásról" szólt, hanem eredeti és ötletes szerzemények, új zenei világok bemutatásáról is. Szinte csak az Olimpia sportágainak kavalkádjához mérhető világéról.

A prímet persze, mint mindig, a kiváló showman Vai vitte, aki klasszikus szerkesztésű, extravagáns rockzenéjével elvarázsolta budapesti közönségét - többek között a nyelvével előcsalt felharmóniákkal. Egyik zenei tetőpont a másiknak adta a helyét, de a közönség jelentős részének nem csak a hangerőtől káprázott a füle. Bizony így is lehet gitározni - csettintünk mi is a nyelvünkkel. A gitárünnepély a megrázó, és a magyar közönség számára talán politikai üzenetként is szolgáló Neil Young-szerzeménnyel zárult: Keep on rockin' - in a Free World! Csak így tovább - egy szabad világban! Köszönjük, uraim!

Lájkoljon minket a Facebook-on is!