Előző
Következő
új cikk

Megszerezte első győzelmét a férfi vízilabda-válogatott

MTI|2012. aug 2. 17:58
[A+ A-]
Harmadik csoportmérkőzésén megszerezte első győzelmét a címvédő magyar válogatott a londoni olimpia férfi vízilabdatornáján.
Eredmény, B csoport, 3. forduló:
Magyarország-Románia 17-15 (5-4, 4-5, 5-2, 3-4)

Vízilabdacsarnok, 5000 néző, Balfanbajev (kazah), Borrell Sanchez (spanyol)

Magyarország:
Nagy Viktor - Varga Tamás 1, Madaras Norbert 5, Varga Dénes, Kásás Tamás 1, Hosnyánszky Norbert 3, Kiss Gergely 2, Szivós Márton 2, Varga Dániel, Biros Péter 3, Steinmetz Ádám, Hárai Balázs, Szécsi Zoltán (kapus)

A román válogatott góldobói:
Andrei Busila, Alexandru Ghiban 3-3, Kádár Kálmán, Nicolae Diaconu, Alexandru Matei, Tiberiu Negrean 2-2, Cosmin Radu 1

Bár a hatos csoport első négy helyezettje folytathatja majd a férfitornát a csoportselejtezők zárultával, s a két vereség (10-14 a szerbekkel, 10-11 a montenegróiakkal szemben) "belefért" az alapszakaszos sorozatba, a magyar együttes számára kötelező volt csütörtökön a győzelem. A kudarcok feledtetéséhez a csaknem ötezres nézősereg zömmel magyar része szűnni nem akaró buzdítással - "Ria, ria, Hungária!" - igyekezett hozzájárulni.

Az első gólt ezzel együtt a Kovács István személyében magyar szakember irányította román válogatott, jelesül Kádár Kálmán lőtte, de Kásás Tamás rögvest egyenlített, a szintén háromszoros olimpiai bajnok csapatkapitány, Biros Péter és a büntetőből eredményes Hosnyánszky Norbert révén pedig bő három perc után már a Kemény-gárda vezetett (3-1). Váratlan fordulatként azonban előbb szépített, majd ki is egyenlített az ellenfél, amikor Madaras Norbert balja gyors egyásutánban kétszer is villant (5-3). A játékrész vége azonban a románoké volt (5-4).

Madaras harmadik góljával startolt el a második negyed, a rivális azonban nem óhajtott leszakadni, és egy súlyos védekezési hiba nyomán megint utolérte Birosékat (6-6). Válaszul a mezőny harmadik háromszoros olimpiai bajnoka, Kiss Gergely hatalmas gólt lőtt igen messziről (7-6). Emberelőnyből egalizáltak a románok, Hosnyánszky Norbert bombájára pedig megint - immár harmadszor - Andrei Busila felelt (8-8). Szivós Márton csavargólja élményszámba ment, de a triplázó Alexandru Ghibané sem volt csúnya (9-9).

A nagyszünet után a magyar kapuban Szécsi Zoltán, a gárda negyedik háromszoros olimpiai aranyérmese váltotta Nagy Viktort, majd előbb Biros, utána pedig Madaras volt eredményes (11-9). A duplázó Szivós jóvoltából lett 12-10, a harmadik találatát jegyző Birosnak köszönhetően pedig 13-10-nél először volt háromgólnyi a különbség. Másodjára 13-11 után lett, ekkor Varga Tamás ötméteresből talált be (14-11).

A záró nyolc perc román emberhátránnyal indult, ezt nem használta ki a magyar csapat, a következőt sem, az újabb eséllyel azonban élt, Kiss G. révén (15-11). A védekezés fogyatékosságainak újabb jeleként két góllal közelebb férkőzött a rivális (15-13), Hosnyánszky átlövésből alakította az állást 16-13-ra, majd Madaras ötödször is megoldhatatlan feladat elé állította a román kapust (17-13). A szívósan harcoló ellenfél szépítését követően az utolsó akciót a magyar válogatott vezethette, de kihagyta a lehetőséget, a románok viszont nem, így 17-15-ös magyar győzelem született.