Előző
Következő
új cikk

Belföld

Négymillió szavazót akarnak kizárni

Népszava|2012. aug 6. 05:05
[A+ A-]
Tovább súlyosbítják az előzetes feliratkozás tervei miatt felmerült alkotmányossági aggályokat azok a kiszivárgott tervek, melyek újabb sorozatos alaptörvény- és nemzetközi egyezménysértéseket vetítenek előre a választási rendszer átalakításá-ban. Tóth Zoltán választási szakértő szerint ilyen súlyos jogállamellenes lépések után a gyer-mektelen nők szavazati joga lehet a következő, amit elvesz az Orbán-kormány. Sólyom László volt államfő keményen bírálta Orbánék terveit.
Nemcsak az alaptörvényt, hanem a nemzetközi egyezményeket is súlyosan sértik azok a kiszivárgott, illetve Orbán Viktor által ismertetett fideszes elképzelések, amelyekkel a tavalyi választójogi törvény révén már amúgy is aránytalanná tett választási szisztémát kizárólag saját hatalmi érdekei szerint torzítaná a kormánypárt. A kormányfő a napokban jelentette be, a Fidesz elnöksége eldöntötte, hogy a voksoláson csak az vehet részt, aki korábban, egy bizonyos határidőig jelezte választási szándékát.

Csakhogy az alaptörvény szerint "az országgyűlési képviselőket a választópolgárok általános és egyenlő választójog alapján, közvetlen és titkos szavazással, a választók akaratának szabad kifejezését biztosító választáson, sarkalatos törvényben meghatározott módon választják". Ráadásul az alkotmány nemcsak ezzel biztosítja, hogy a közhatalom forrása a nép maradjon, hanem azzal is, hogy kiköti: "minden nagykorú magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy (...) választó és választható legyen."

Márpedig ezt az alapjogot nem lehet egy alacsonyabb szintű jogszabályban korlátozni, így nyilvánvaló, hogy a Fidesz terve, miszerint a választási eljárásról szóló új jogszabályban határidőhöz kötött feliratkozáshoz, azaz elmulasztása esetén jogvesztéssel járó előzetes regisztrációhoz kötnék a részvételt, több ponton sérti az alaptörvényt, illetve a nemzetközi egyezményeinkben vállaltakat.

Az ENSZ alapító okmányaiban például világosan szerepel az általános és egyenlő választójog elve, amelybe nem fér bele, hogy a választásra jogosultak teljesen elveszítsék a népakarat közvetlen kifejezésére szolgáló voks-jogosultságukat.

Noha a parlament még nem döntött a törvényről, a kormányfő már közölte: "aki választani akar, annak előzetesen fel kell iratkoznia. Vita már csak azon van, hogy számukra kötelezővé tegyék-e a szavazást vagy sem". Az Origo-hoz kiszivárogtatott tervek mindezt azzal tetézték, hogy a Fidesz oly módon tenné kötelezővé a választást a regisztráltak körében, hogy eltiltanák a következő választástól azokat, akik a regisztráció ellenére távol maradtak a voksolástól.

Egyértelmű ugyanakkor, hogy egy demokratikus alapjog gyakorlásától alkotmányosan nem lehet eltiltani senkit, így gyakorlatilag értelmezhetetlen a kormánypárt idevágó terve.

Az már tavaly felháborodást váltott ki, hogy a nemzetiségi és határon túli névjegyzékbe kényszerűen regisztrálóknak miért nem egyenlő a választójoga a magyarországi lakóhellyel rendelkezőkével. Az Áder János mai államfő által kiötlött választójogi törvény szerint ugyanis ezek a polgárok már csak az országos listára, illetve a nemzetiségiek még saját egyéni jelöltjeikre is voksolhatnának, szavazatuk azonban a parlamenti mandátumarányok eloszlásakor matematikailag nem érhet majd ugyanannyit, mint a "sima" választóké.

Ezt egyébként már a Velencei Bizottság is kritizálta, ám a kabinet nemhogy kiegyenlítette volna, inkább tovább "hámozná" a választójogot, hiszen - a kiszivárgott tervek szerint - felmerült az is, hogy a külföldön dolgozó magyarok, ha nem jönnek haza a választásra, a határon túliakhoz hasonlóan csak pártlistára szavazhatnának 2014-től, ahogy azok is, akik itthon, de lakóhelyüktől eltérő körzetben adnák le voksukat. Ezzel megakadályozná az átjelentkezéseket a Fidesz, pedig sajtóhírek szerint 2010-ben még szervezetten alkalmazta ezt a módszert.

Borzalom - értékelte tömören a kormánypárt terveit lapunknak Tóth Zoltán. A választási szakértő szerint semmi más célja nincs a Fidesz elnöksége által kiötlött terveknek, mint hogy javaik után jogaikból is végleg kisemmizzék az embereket, és "alanyból tárggyá degradálják őket". Ilyen rendszer a világon sehol nincs, ezekkel az intézkedésekkel a választójogosultak számát 8 millióról tudatosan 4 millióra csökkentik - emelte ki. Tóth szerint mindez a demokrácia intézményrendszerének felforgatása, egyszerűbben szólva a demokrácia sárba tiprása, és innen már csak egy lépés, hogy a gyermektelen nőktől is elvegyék a szavazati jogot, mint 1936 előtt, a Fidesz-kabinetnek úgyis e kor iránt van nosztalgiája.

Tóth kiemelte: ne gondja senki, hogy nem módosítja az alaptörvényt a Fidesz-KDNP egyetlen nap alatt, amennyiben arra van szüksége egy újabb kormányciklushoz. A szakértő szerint ma Magyarországon parlamentáris diktatúra van, így a kormánypártoknak nem esik nehezére áthágni vagy átírni az alkotmányos szabályokat. Kérdésünkre ugyanakkor elmondta: még így is látja értelmét az ellenzéki összefogásnak. "Nem lehet csak csendben tűrni, el kell menni regisztrálni, el kell menni választani, el kell menni, és a jogfosztó Fidesz ellen kell szavazni" - fogalmazott.

Megbukott az amerikai hasonlat

A kormánypártok és híveik érvrendszere szerint az Egyesült Államokban működik a tervezethez hasonló választási regisztrációs folyamat. Csakhogy - mint Tóth Zoltán kiemelte - "annak valójában semmi köze ehhez a rémálomhoz", már csak azért sem, mert ott akár az utolsó pillanatban is fel lehet iratkozni. Itthon erre nem lenne lehetőség, határideje lenne a regisztrációnak. Egyébként az amerikai hasonlat már csak azért sem életszerű, mert az Egyesült Államokban a választói regisztrációra egyetlen okból van szükség: mert ott nincs országos, a teljes lakosságot felölelő népesség-nyilvántartás, vagyis választói regiszter csakis egyéni, önkéntes regisztráció útján állítható össze.

Mára azonban könnyíti a helyzetet, hogy alapvetően csak egyszer kell regisztrálni, hacsak az ember nem költözik más államba. Ma már ugyanis az amerikaiaknak a jogosítvány kiállításakor (17 éves korukban) kérhető a választási névjegyzékbe való regisztráció, így soha többé nem kell külön jelezniük választási részvételi szándékukat. Tóth szerint ráadásul az Egyesült Államokban kizárólag azért van szükség a regisztrációra, mert a választók lényegében a feliratkozással adnak hatalmat az elektoroknak, akik később megválasztják az elnököt. Amerikában ugyanis nem közvetlenül az állampolgár választ, hanem az elektorok.

Sólyom is "beszólt"

Kemény kritikát fogalmazott meg a jelenlegi kormánypártokkal szemben Sólyom László. A volt köztársasági elnök - az Origo tudósítása szerint - bírálta "a Fidesznek kedvező módon átírt" választási törvényt, illetve az alaptörvénybe és az emberi jogok európai egyezményébe ütközőnek nevezte az előzetes feliratkozásról szóló terveket.

Sólyom úgy vélte: az alkotmányos kultúra nemcsak a törvényhozásban, hanem a kormányzásban is odaveszett, "gőzerővel, kíméletlenül folyik mindennek az átalakítása", de "a politikai és gazdasági hatalom bebetonozásán és központosításán túl legfeljebb pillanatnyi, taktikai célok ismerhetők fel. (...) Nem lehet belátni, hogy az egyes intézkedésekhez valóban szükség volt annyi rombolásra, sérelem okozására, nemzetgazdasági veszteségre, amennyi történt".

Cél az egyeduralom

Jelenlegi választójog - Fideszes tervek

Általános - Előzetes regisztráció, határidő kikötésével
Titkos - Kormányhivatalokban történő feliratkozás
Közvetlen - Regisztráltaknak kötelezővé tett részvétel, eltiltással
Egyenlő - Külhoniaknak és külföldön tartózkodóknak fél voksa

Lájkoljon minket a Facebook-on is!