Előző
Következő
új cikk

Vélemény

Súlytalanul

Népszava|2012. aug 7. 06:10
[A+ A-]
Nem szeretnék abba a hibába esni, hogy pusztán azért, mert bár korábban szinte csak bírálattal illettem Sólyom Lászlót, most, amikor - végre - nekem tetsző módon nyilatkozik, akkor gyorsan megdicsérem őt. Pedig a volt államfő a hét végi, falunapi beszédében rendkívül keményen fogalmazott, nem kímélte sem a kormánypártokat, sem az ellenzéket. Állításai zömében igaza volt, igaza van, főként abban, hogy a Fidesz a kétharmados parlamenti többségét korlátlan hatalomként használja; e két esztendő alatt odaveszett az alkotmányos kultúra a törvényhozásban és kormányzásban egyaránt. Azt is mondta Sólyom, hogy, idézem: van, amit jó érzésű ember akkor sem tesz meg, ha a jog betűje szerint megtehetné.

És így van: sok olyan dolgot tett a Fidesz, amit tisztességes párt nem tesz meg. A kérdés pusztán az: ez a tisztességtelen magatartás csak most kezdődött-e a Fidesz háza táján? Vajon nem éppen az jellemezte már Sólyom elnöklése alatt is a mai kormánypártot, hogy mindent megengedett magának, amit a jog nem tiltott, vagy nem szankcionált? Vajon nem találkozott-e Sólyom László az "oszt jó napot" kifejezéssel, amellyel ugye éppen azt akarta Orbán kifejezni, hogy egyáltalán nem érdekli, mit is mond a törvény? Nem tudta-e Sólyom, hogy éppen az ő köztársasági elnökké való megválasztásához milyen törvénytelen trükköket vetett be a Fidesz?
Szóval csak azt akarom kérdezni a volt elnöktől: valóban új oldaláról ismerte-e meg most az Orbán-féle alakulatot, vagy azért a kormányzása alatt elkövetett bűnöknek az előző elnöki ciklusban is voltak látható jelei, jegyei?

A kérdések, nyilvánvalóan, álkérdések. Pontosan tudjuk a válaszokat, pontosan tudjuk, hogy Orbán Viktor már régen elvesztette demokratikus énjét, hogy a jobb oldali primátus megszerzése érdekében is minden lehetséges trükköt bedobott már, mint ahogy a totális hatalom kiépítése érdekében is.

Mindez természetesen nem teszi semmissé, vagy kevésbé fontossá az aszófői beszédet és azt a tényt, hogy ebben a beszédben Sólyom a mai politikai életünk legsúlyosabb problémáira mutatott rá. Szavai akkor is fontosak, ha egy olyan ember szájából hangzottak el, megkésetten, akinek ma már csak akkora a politikai súlya, amekkorát Magyarországon a Fidesz egy volt elnöknek szán...