Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Világpolgár, aki maga is egy unikum volt

Népszava|2012. aug 7. 05:39
[A+ A-]
A 85 éves korában elhunyt Zwack Péter zakója belső zsebében mindig tartott egy kis füzetet, amiért jövendő biográfusai feltehetően hálát rebegnek majd. A füzetet, illetve ezer darabokban mérhető elődeit, a szeszgyáros (washingtoni nagykövet, független majd szabaddemokrata képviselő) fiatal kora óta vezette és mindig magával hordta.


Természetesen folyamatosan meg is számozta őket. Rögzítette az egymást követő napok történéseit, a találkozásokat, frissen fogant gondolatait. Esténként azután visszaidézte őket, majd beletette a másnapi zakójába, és ha betelt újat kezdett. A feljegyzésfüzetek könyvtárnyi polcot betöltöttek, várva azt, hogy egyszer majd a 20.-21. század egyik legszínesebb egyéniségének emlékiratává formálódjanak.

A legenda úgy tartja, hogy II. József gyakran küszködött gyomorfájással, amit hiába próbált a legkülönfélébb patikaszerekkel kezeltetni. Akkor háziorvosa, bizonyos doktor Zwack a saját készítésű gyomorkeserűjét kóstoltatta meg a kalapos királlyal, és lássunk csodát, panaszai rögvest elmúltak. Fel is kiáltott: Herr doktor, ez egyedülálló, ez Unicum! A történet teljes hitelességéért ugyan senki sem vállalna felelősséget, de az tény, hogy a receptet - szigorú titoktartások közepette - a doktor átadta utódainak. A Soroksári úti Zwack Unicum Nyrt.-nél ma is ez a likőrgyártás alapja. Amikor - a rendszerváltás hajnalán - Demján Sándor, a Magyar Hitelbank vezéreként hazacsábította emigrációjából Zwack Pétert, mind a ketten a maguk Unicumjából kínálták meg a másikat.

A Budapesti Likőripari Vállalat honi terméke köszönőviszonyban nem volt az eredetivel, viszont, amit Zwack az olaszországi gyárából hozott fényes sikert aratott. Az emlékezetes eset olyan nagy hatással volt a szeszgyárosra, hogy félretéve antikommunista meggyőződését , 1988-ban az egykori nagyiparosok utódjai közül elsőként végleg hazaköltözött. Nem töltött el azonban hosszú időt itthon, mert az MDF-kormány Amerikába nevezte ki nagykövetnek. Zwack Magyarország érdekében kamatoztatta tengerentúli kapcsolatait, ami egy másik Józseféknek, az Antallnak nem tetszett, így hát egy év diplomáciai szolgálat után hazai is hívták. A hazai parlamenti politizálásba, pedig maga fáradt bele, második ciklusát csak fél évig bírta.

Zwack Péter talán az utolsó magyar világpolgár volt. Reklámszöveget nem ildomos idézni, de tegyünk ezúttal kivételt, az Unicum tulajdonosának ugyanis életfilozófiája volt: "Lásd a világ jó oldalát, és érezd jól magad."

Lájkoljon minket a Facebook-on is!