Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Magyar sor(s)minták

Népszava|2012. aug 7. 06:30
[A+ A-]
A Gulyás Gábor vezette Műcsarnok bátor lépésre szánta el magát, a Mi a magyar? kérdésre igyekszik reflektáltatni a kortárs képzőművészetet. Korántsem a jobboldali újnacionalizmus közhelyes vizuális világa tekint le a nézőre. A művek nem a nemzeti sorskérdéseket akarják illusztrálni, hanem a leggyakrabban ironikusan reagálnak nemzeti jelképeinkre, önazonosságunkra, toposzainkra, előítéleteinkre és idoljainkra.
Mi a magyar? - teszi fel a kérdést címében a Műcsarnok múlt hét péntektől látható kiállítása, amely a nemzeti identitással kapcsolatos kérdésekre 52 kortárs képzőművész 150 munkáján keresztül keresi a válaszokat. Gulyás Gábor kurátor, a Műcsarnok vezetője nagy dobásnak szánja a tárlatot, s van is miért. Számos izgalmas munka látható őszig a Műcsarnokban, közöttük jó néhány új alkotás. Nincs ugyan olyan munka, amely művészeti, vagy épp politikai földrengést okozhat, de a művek jó része megbízható színvonalú.

A konzervatív jobboldali közönség bizonyára eltátja a száját például Szabó Dezső Piss Parlamentje előtt, aki Andres Serrano, botrányokat kiváltó, vizeletbe mártott Krisztusának mintájára a Parlament makettjét helyezte egy saját vizeletével feltöltött akváriumba. A fotón így különös, csillogó sárgás-vöröses színbe vonja a jelképes épületet. Az Országház más művészt is megihletett, a Borsos-Lőrinc művész páros gipsz Parlamentjét tartó asztal a látogatók közeledtére remegni kezd, az épület a kiállítás végére bizonyára összedől. Ugyanezen művészpáros egy másik alkotása is izgalmas, a magyar zászlóba csúsztatta bele a szomszédos országok nemzeti színeit.

A tárlat első része a Legendák címet viseli. Itt Kovách Gergő-Kotormán Róbert-Péli Barna Attila most című szobra a legfigyelemreméltóbb, melyen a hun vezér lova mögé bújva figyeli az eseményeket. A falon egy térfigyelő kamera köré reflektorok vetítenek virtuális turult. A Societe Realiste magyar-francia alkotópáros rovásírásos Sztálinváros vége táblája sokoldalú szimbólum, de figyelemfelkeltő a Mick Jagger vonásait viselő reneszánsz ruhás gitározó Mátyás szobor is.

Más eszközökkel hat a következő terem, ahol jeles magyar szerzők magyarságról megfogalmazott (néha közhellyé vált) gondolatait olvashatjuk. Úgy tűnik, túlságosan nagynak bizonyulta tér, nem érkezett elég színvonalas alkotás. A kiállítás végén kortárs művészek és gondolkodók - így Bozsik Yvette, Heller Ágnes, Sára Sándor, Schilling Árpád, Schmidt Mária és Tokody Ilona - nyilatkoznak a kérdésről.

dr. Máriás portréi nem kímélik a politikusokat és a celebeket, Horthy, Kádár, Biszku, Matolcsy sorakozik egymás mellett, Bakács Tibor újságíró pedig a szalámi tolvajok védőszentjeként szerepel. A Műcsarnok apszisában Ellentétek címmel a megoldatlan társadalmi jelenségekkel foglalkozó munkákat láthatjunk. Asztalos Zsolt Nem robbant fel című munkája világháborús bombákat ábrázol. Egy másik alkotás beázásokat, lehullott vakolatfoltokba karcolt Magyarország-térképeket. Egy másik alkotás pedig azokat a házakat mutatja be, - különös városi, építészeti tablóként - ahol a múlt rendszerben a titkosszolgálatok által használt lakások voltak.

Bukta Imre festményei ezúttal is leplezetlen őszinteséggel, és megértő iróniával mutatják be a magyar vidéket.

Terasz

Műcsarnok-Terasz néven szombaton új szórakozóhellyel bővült a budapesti kínálat. Ezentúl nemcsak a romkocsmák félhomályában merenghetnek az állástalan és/vagy dolgozó diplomások, de a Műcsarnok bejáratát és lépcsőjét is birtokba vehetik. Egy jó kis gárdaavatás vagy akár egy állami ünnep is élvezhetővé válik, ha sörrel a kezünkben/szánkban karnyújtásnyi távolságból, de mégis kívülállóként nézhetjük végig.

A hely előnye a szabad levegő, hátránya, hogy az idő rosszabbra fordultával beköltözik az épületbe. Ám addig, amíg ez megtörténik, érdemes benézni a Teraszra. A lányok csinosak, az árak szolidak, a zene - szombat éjszaka a 80-as 90-es évek domináltak - fergeteges, és az elég tágas placcon még táncolni is lehet. Az ötlet is kiváló: a mai ínséges időkben egy kis pluszbevétel minden kulturális intézménynek jól jön. Nem érdemes kihagyni.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!