Előző
Következő
új cikk

Kultúra

Sürgetik az operaház főigazgatói pályázatának kiírását

Népszava|2012. aug 7. 06:35
[A+ A-]
A Magyar Állami Operaház jelenlegi megbízott vezetése szinte a csőd szélére sodorta az Operaházat - áll a Magyar Operaénekesek lapunkhoz eljuttatott közleményében, melyben sürgetik, hogy mielőbb írja ki a tárca a főigazgatói pályázatot.
A szöveg szerint "Végveszélyben a társulat, és a világhírű magyar operakultúra".

Minek kell még történni, hogy Ókovács Szilveszterről egyértelműen kiderüljön, nem alkalmas az Operaház vezetésére? - teszik fel a kérdést a közlemény. Az Operaénekesek Egyesülete szerint teljes egészében kivitelezhetetlen az évadterv, irreális az Erkel színház megnyitását ígérni, és gyakori az aláírt szerződések nélküli munkavégzés.

Mint ismeretes Ókovács leépítette a magánénekesi tárat, havi fixért, közalkalmazotti státuszban foglalkoztatott énekesek helyett szerződéssel foglalkoztat művészeket.

Az Operaénekesek Egyesülete szerint az elbocsátott művészek honoráriuma, éves szinten bruttó 190 milliót tett ki. A felmondások után a következő évadban csak az énekesekre fizetendő költség több, mint 820 millió forint. A végkielégítések összege közel 1,1 milliárd forint. Az egyesület szerint a volt kormánybiztos úgy akarta csökkenteni az elbocsátások nagyságrendjét, hogy a művészeiket "ügyviteli alkalmazott"- ként jelölte meg.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!