Előző
Következő
új cikk

Gazdaság

Őszre gyúr a kormány

Népszava|2012. aug 7. 05:00
[A+ A-]
A kormány túl optimista makropályát vázolt fel a jövő évi büdzsében: ezzel veszélybe kerül a konvergenciaprogramban vállalt 2,2 százalékos hiánycél. Szakértők szerint a Nemzetközi Valutaalap 4-4,2 százalékos deficitet valószínűsít. A különbség oka, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter 1,6 százalékos bruttó hazai össztermék (GDP) növekedésre alapozta a 2013-as költségvetést, az EU és az IMF azonban ennél gyengébb bővülést prognosztizál.
Komoly eltérést mutat a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a kormány makrogazdasági elképzelése: emiatt veszélybe kerül a konvergencia programban vállalt 2,2 százalékos államháztartási hiánycél elérése - állítják az OTP Bank szakértői. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Költségvetési Tanács (KT) és az Európai Bizottság (EB) is jelezte a magyar kormánynak: a 2013-as költségvetésben vázolt makrogazdasági pálya túlzottan optimista, a szervezetek szerint érdemes lenne egy rosszabb kilátásokra épülő alternatívát is felvázolni. A jövő évi büdzsében 1,6 százalékos gazdasági növekedést prognosztizál a kabinet.

A jelenlegi piaci várakozások azonban jelentősen elmaradnak ettől, ez alapján pedig az OTP szakértői szerint az EU/IMF páros 4-4,2 százalékos GDP-hez viszonyított államháztartási hiányt jósol Magyarországnak jövőre. Az EU/IMF tárgyalásokat vezető Varga Mihály tárca nélküli miniszter korábban már elárulta: az egyik véleménykülönbséget a felek között a jövő évi deficitcél elérése okozza. Az IMF ugyanis 3 százaléknál magasabb hiányt valószínűsít. Az OTP közgazdászai szerint a makrogazdasági prognózisok különbsége miatt 1,8-2,0 százalék körüli lyuk keletkezik a büdzsében, mely nagyjából 550-600 milliárd forintot jelent. A közgazdászok szerint a tárgyalások következő fordulójában az lesz a legfontosabb kérdés: milyen tervei vannak ennek befoltozására a kabinetnek.

Az OTP szakértői szerint az eltérés akkora, hogy hagyományos módszerekkel nem lehet orvosolni: a kormánynak fel kell adnia bizonyos részeket a gazdaságpolitikájából. Az azonban kérdés, hogy tartós piaci nyomás nélkül erre sor kerül-e. Az IMF részéről javaslatként felmerülhet a személyi jövedelemadó-rendszer progresszívvá alakítása, vagyis az egykulcsos adó feladása, illetve az ingatlan- vagy vagyonadó. A kormány azonban eddigi - legalábbis szavakban - mindkét lehetőségtől mereven elzárkózik.

Ha nem sikerül teljesíteni a hiánycélt, az nem csak az IMF tárgyalásokat veszélyezteti, hanem azt is kockáztatják, hogy a hazánk ellen uniós csatlakozásunk óta folyó túlzott deficiteljárást sem szünteti meg az EU. Ennek következő felülvizsgálata szeptemberben lesz, vagyis - a parlament augusztusi nyári szünete miatt - a kormánynak gyorsan döntésre kell jutnia.

A másik fontos nézetkülönbség a magyar vezetés és a nemzetközi szervezetek képviselői között az MNB-re kivetett pénzügyi tranzakciós illeték, melynek bevételei a 300 milliárd eurós munkahelyvédelmi akcióterv egyik forrását jelenti. Orbán Viktor közvetlenül azután jelentette be az aggályos forrásokra épülő járulékcsökkentő programját, hogy az EB feloldotta a Kohéziós Alapokból származó támogatások befagyasztását, melyre a túlzott államháztartási hiány miatt került volna sor. A jegybank megadóztatása az Európai Központi Bank (EKB) szerint sérti a jegybanki függetlenséget, ezzel pedig veszélyezteti a hosszútávú gazdasági stabilitást.

A piactól kapott időt a kabinet

A piac továbbra is hisz a magyar kormány és az EU/IMF között ősszel létrejövő hitel-megállapodásban: tegnap tovább erősödött a forint az euróval szemben - mutatnak rá tegnapi elemzésükben az Erste Bank szakemberei. Az euró árfolyama már 276 forint alatt járt tegnap délután. Pénteken 11 hónapos mélypontra esett vissza a magyar államadósság-törlesztés leállásának kockázatára kínált biztosítás (CDS) felára, bár ez még így is jóval magasabb ár, mint a korányváltás idején mért 200 pont alatti érték. Úgy tűnik, a piac elhiszi, hogy a kormánynak határozott szándéka megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.

Lájkoljon minket a Facebook-on is!